OS ve Znojmě - logo tisk o OS 2014 logo novin Znojemský deník
 31. 01. 2014
znak města Znojma
  Odmítavé ne větrníkům

v Podyjí

 
31. ledna 2014 větrníky
              
Větrný park v Podyjí? Protest směřuje do Rakouska


Vranovsko - Odmítavé ne větrníkům zaznělo na setkání ve Vranově nad Dyjí. Starostové okolních obcí dali jasně najevo svůj nesouhlas s plánovanou výstavbou obřího větrného parku na rakouské straně Podyjí. Připojili se tak k bezmála třem tisícům signatářů petice, stanovisku ministerstva, krajského úřadu i ochránců přírody.

větrníky v NPP - Znojemský deník
Ilustrační foto. Autor: Deník/Karel Pech


„Prohlášení starostů společně s vyjádřením podnikatelů a peticí přeložíme do němčiny a odevzdáme na úřadě v St. Pöltenu asi v první polovině února. Kopii odešleme také na ministerstvo životního prostředí tak, aby byla k dispozici při dalším posuzování," uvedl iniciátor petice a člen znojemského Okrašlovacího spolku Jiří Kacetl.
Nesouhlas s výstavbou větrného parku přišlo dát najevo na sedmdesát lidí. „Byli mezi nimi krajští radní Bohumila Beranová a Jaroslav Parolek, pozvání přijal i starosta Jemnice Miloslav Nevěčný. Obrovský zájem o připravené prezentace byl mezi podnikateli," pochvaloval si starosta Vranova nad Dyjí Lubomír Vedra s tím, že přišli téměř všichni pozvaní starostové z regionu.
Během následujícího týdne doplní dopis o podpisy. „Nejvíce nám na výstavbě větrného parku vadí zásah do rázu krajiny jedné z přírodně nejcennějších lokalit v zemi. Region s vysokou nezaměstnaností žije turistickým ruchem, který by mohl být výstavbou větrníků negativně ovlivněn," obával se Vedra.
Dodal, že se ukázala nebývalá síla lidí. Například petici podepsala spousta signatářů z celé republiky i ze Slovenska. "Všem leží osud Vranovska na srdci," zakončil Vedra s tím, že v nejbližší době se hodlá setkat s nově jmenovaným ministrem životního prostředí i senátorkou za Znojemsko Martou Bayerovou. Dle jeho slov vyvine co největší tlak na rakouské úřady pro zabránění naplnění projektu.
Aby Spolkové lesy jako investor celé akce mohly svůj záměr dotáhnout do konce, má dojít ke změně územních plánů v rakouských obcích Weitersfeld, Hardegg a Langau. Podle dostupných informací se zastupitelé a starostové zmiňovaných obcí rozhodli jít celému záměru naproti. „Obce v příhraničí stojí tváří v tvář finančním problémům. Zaostalost regionu nikdo neřeší, proto se představitelé vesnic rozhodli těmto výzvám vyhovět," poznamenal před časem mluvčí rakouských aktivistů a publicista Mario Lackner.
Problém spojil aktivisty na rakouské i moravské straně. Vznikl profil na facebooku, od 20. ledna mohou lidé připojit svůj podpis pod petici v elektronické podobě, podnikatelé se zasloužili o vznik webových stránek www.podyji-thayatal.eu.

Do poloviny února je možné podávat připomínky k projektu. Rozhodnutí má padnout v květnu.

větrník - porovnání

Znojemský Deník, 31.01.2014, Autor: Ilona Pergrová



,      

tisk tisk 2014 další