logo

Aktuality

 


OS

ve

ZNOJMĚ
                                        

2 0 1 0        

Diskuse členů Okrašlovacího spolku nad projekty ve městě Znojmě


Dne 10.května 2010 se sešli členové Okrašlovacího spolku i dalších občanských sdružení ve vestibulu znojemské radnice,kde proběhla výstava projektů,které by se mohly uskutečnit během jednoho až dvou let v našem městě. Přivítal nás zde Mgr.Zdeněk Čižmář, vedoucí odboru rozvoje Městského úřadu Znojmo, aby mohl zodpovědět dotazy a podat odborné informace.
Z vystavených projektů nejvíce zaujala stavba nového Domu pro seniory u Městského lesíka ve Znojmě,zdála se však příliš drahá – jeden malý byt vychází na 2,5 mil.Kč.
Další diskuse byla – podle očekávání – nad revitalizací městského parku u hradeb.Shodli jsme se,že bude potřeba přímo v terénu projít celou trasu i se zahradními architekty. Mgr.Čižmář při tom také informoval, že podobné aleje v Olomouci, tzv.Rudolfova alej byla po desetileté odborné i laické diskusi a razantních protestech nakonec na podzim 2009 kompletně vykácena a vysazena znovu. K prostudování nám
zapůjčil i brožuru z odborného semináře na toto téma (Olomouc, duben 2009).Toto prý čeká i znojemské aleje.
Diskuse byla i kolem přístavby azylového domu ve Znojmě, architektonický návrh přístavby se zásadně nelíbil,nekoresponduje vůbec s hlavní budovou. Na všechny projekty jsou ale až opatřeny finanční zdroje, hlavně z evropských a jiných dotací,proto se budou realizovat v uvedené podobě.
Toto je hlavní rozdíl proti architektonickým návrhům náměstí Svobody ve Znojmě, kde se jedná zatím je o záměr.Výstavu, která v srpnu 2009 na toto téma proběhla v minoritském klášteře jsme rovněž navštívili a okomentovali.Tehdy byl s námi i syn bývalého starosty Znojma, ing .Ivo Mareš, který se do poslední chvíle zajímal o dění ve městě. Zemřel, zanedlouho poté, v září 2009.
Na současné letošní výstavě jsme podrobili diskusi také rekonstrukci Komenského (dříve Kopalova) náměstí. Zde se nelíbil hlavně mobiliář  (lavičky a osvětlení). Toto jsme již začátkem letošního roku probrali v přímé diskusi s architekty brněnského ateliéru Tišnovka, ale bez většího úspěchu. Nechtěli jsme totiž, aby tento významný městský prostor dopadl podobně jako Horní náměstí, které,podle našeho
názoru, postrádá ducha a větší architektonickou invenci .Diskutovalo se i ohledně zbytečně pokáceného vánočního Stromu republiky poblíž  meteorologického altánku, ohledně obnovení kavárny Corso nebo
i cukrárny na rohu do ulice Kovářská. Vášnivé debaty ale vyvolává záměr umístění různých pamětních desek a znaků rakouské armády, které byly až do první republiky umístěny na Kopalově pomníku. Proto jsme na půdě našeho spolku uspořádali „minisymposium“ za účasti různých sdružení (30.6.2010), kde jsme se shodli na navržených úpravách  tohoto obelisku. (Komenského náměstí bylo slavnostně předáno veřejnosti dne 27.8.2010 a k obelisku bylo do země uloženo pouzdro s pamětními listinami – je zde vzpomenut i náš Okrašlovací spolek).
Během července a srpna jsme na našich pravidelných spolkových schůzích učinili i několik písemně formulovaných závěrů, s kterými jsme seznámili i vedení Města Znojma:
  • revitalizace městského parku u hradeb plošným vykácením a následnou výsadbou mladých stromků je pro spolek nepřijatelná. I když se takto postupovalo jinde (již byla zmíněna alej v Olomouci), bude nutno hledat i jiná řešení, která se již ve světě provádějí – zvl  .postupná obnova staré zeleně.
  • při revitalizaci historického hradebního pásu v Dolním parku navrhujeme zastřešit tzv. „Střelniční věž“, což však naráží na odpor Národního památkového ústavu (NPÚ) Brno i jiných mimoznojemských odborníků. Bude-li však hradební věž nezastřešena, může ji opět narušovat voda a nebude moci být dále využita.Trvání památkářů na tomto postupu podle nás památku poškozuje. Proto náš člen ing. Karel Fiala zorganizoval na den 3.9.2010 symposium o této problematice, které proběhlo v prostorách znojemského Althanského paláce. NPÚ Brno nadále zastává názor tzv.“vídeňské školy“ ponechat památky (t.j. i „Střelniční věž“) v současném stavu (bez střechy) a pouze ji zakonzervovat. Naproti tomu Město Znojmo i Okrašlovací spolek a další občanská sdružení se kloní k názoru věž zastřešit a zpřístupnit.
  • při úpravě Horního náměstí je nyní snaha tuto plochu oživit vodním prvkem – kašnou a historickým pranýřem. Obojí zde existovalo.Brněnský architekt Grym,který si činí výhradní nárok na úpravu náměstí zde navrhl pseudomoderní kašnu ve tvaru jakési zlaté koruny,vysokou 2,5 m (!) a hned vedle ní by stál historický kamenný pranýř, jehož fragmenty jsou nyní v lapidariu znojemského muzea. I toto je pro nás naprosto nepřijatelné řešení, neboť by vážně narušilo charakter městské památkové rezervace.
Další diskuse na uvedená témata budou nadále opakovaně probíhat při schůzích Okrašlovacího spolku
a s jejich závěry chceme seznamovat i širší veřejnost, například i prostřednictvím těchto našich webových stránek.

Dr. L. Černošek, září 2010.
   
zpátky úvod