logo

Č i n n o s t  


OS

ve

ZNOJMĚ
                                        

2 0 1 5       

Ohalení desky sládka Hostana ve Znojmě
9. prosince 2015



V roce 1967 vytvořil znojemsky výtvarník Miloslav Smutný grafický návrh na etiketu znojemského piva  „Hostan“. Bylo to na přání „Ferryho“ – Františka Koukala, organizátora Znojemského historického vinobraní. Před tím se pivo jmenovalo úplně obyčejně „Znojemská 10“ (nebo 7) a také tak obyřejně chutnalo. Když  v  roce 1911 navštívil naše město Jaroslav Hašek, chutnalo mu jako „vrbové proutky“. V polovině šedesátých let se ale změnila technologie vaření, dbalo se na kvalitu vody a „Hostan“ se stal výborným a oblíbeným pivem. V prestižní soutěži Pivo České republiky 2011, která probíhala v Českých Budějovicích, dokázal „Hostan Naše pivko“  vybojovat 1. místo v kategorii Světlé výčepní a „Hostan Hradní“  získal 2. místo v kategorii Světlý ležák.
Většina Znojmáků ale vůbec nevěděla, kdo to Hostan byl. Někteří se dokonce domnívali, že je to jméno Ferrym vymyšlené a má evokovat „pohoštění“, „host“, kterému se podá kvalitní nápoj apod.
Sládek Hostan ale existoval a v pozemlové knize města Znojma je jeho jméno uvedeno v roce 1363. Bydlel právě v domě na rohu ulic Kovářské a Dolní České. Jméno Hostan linquisté vykládají biď jako obdoba „Hostvít“ nebo od slova „Hosteria“ (hospoda).
Na pamětní desku jsme použili v basreliéfu původní grafický návrh pana Smutného. Pivovar od roku 2009 vlastní firma Heineken a změnila i etiketu a pod původním jménem Hostan vaří pivo pivovar Krušovice.
Ve středu 9.12.2015 v 15 hodin se u pamětní desky sešlo asi 20lidí a iniciátor akce Otto Bouda za Okrašlovací  spolek a mluvčí firmy Heinekenu Jana Pikardová ji společně odhalili. Je vedle vchodu nalevo do současnédrogerie „Rossmann“ na Kovářské ulici (č. 12/375). Tak bude všem na očích, kdesídlila skutečná historická osobnost, kterou skrze značku piva všichni znají.
Po skončení akce bylo potřeba ochutnat kvalitu současného Hostanu. Nejbližší  hospoda, kde se Hostan čepuje je na Horní České. Je to lidová pivnice „Rybárna“ ve dvoře, kde se nachází i známý znojemský bazar. Začínali zde už prodávat vánoční stromky a chystali pomalu kádě s rybami. V putyce jsme zjistili, že kvalita Hostanu je stále velmi dobrá.

sládek Hostan - pamětní deska
                                       
                                             pamětní deska - 2015


Hostan - etiketa 2013
                               
                                                      etiketa - 2013


Kliknutím na obrázek se Vám zobrazí fotografie ze slavnostního odhalení desky
                                                                                                                                       Znojemský tisk o  akci napsal


Napsal: Dr. Lubomír Černošek, prosinec 2015


   
zpátky úvod