logo

Č i n n o s t  


OS

ve

ZNOJMĚ
                                        

2 0 1 4       

Rozloučení s dominikány




Od 15. září 2014, tedy po 770ti letech odcházejí dominikáni ze Znojma. Tři znojemští členové řádu odejdou do Kláštera v Plzni a během roku odejdou i sestry dominikánky do Olomouce. Na 12. srpna náš spolek přes dr. Kacetla zorganizoval rozloučení a prohlídku kláštera na Dolní České s dominikánem dr. Efrémem Jindráčkem, O.P. Ten nám dělal vlídného průvodce a provedl nás i běžně nepřístupnými prostorami kláštera. Přesto celé setkání poznamenal smutek z tohoto loučení.  Dominikáni byli našemu spolku velmi blizcí, nejen jejich prior Konstantin Procházka, který se zasloužil o znojemskou knihovnu řádu, byl významným členem ale i celý konvent byl totiž koncem 19. století kolektivním členem našeho předchůdce "Zalesňovacího a okrašlovacího spolku ve Znojmě".

Klášter sice i nadále zůstane v držení řádu, ale ani otec Efrém nevěděl, zdali se sem ještě v dohledné době vrátí – spíše se už loučil nadobro.

V Plzni je totiž 7 členů řádu, komunita tak bude doplněna a životoschopná a navíc - Plzeň je univerzitní  město, kde může Řád bratří kazatelů významněji působit ve vědě a při dalším vzdělávání svých členů. Ve Znojmě tak zůstávají Premonstráti v Louce a Křižovníci na Hradišti.




Dr. L. Černošek a Karel Jakl, srpen 2014.
Fotografie: Karel  Jakl

   
zpátky úvod