logo

Č i n n o s t  


OS

ve

ZNOJMĚ
                                        

2 0 1 7       


Zážitky z Olomouce


V termínu 25.8. – 27. 8. 2017 se uskutečnil zatím časově nejdelší zájezd Okrašlovacího spolku – 15 účastníků jelo
do Olomouce. Už v pátek k večeru jsme si prošli olomoucké parky pod hradbami a posoudili stav vykácené Rudolfovy aleje   u výstaviště Flora Olomouc. Kácení alejí ve Znojmě a Olomouci se nedá porovnávat – sady jsou v hanácké metropoli široké a nevznikne holoseč jako u nás ve Střední aleji.
Další den nás už očekával olomoucký rodák, kunsthistorik dr. Petr Čehovský. S ním jsme prošli skoro všechny kostely, arcidiecézní muzeum a další zajímavá místa. Je odborníkem na gotiku, a tak jsme si středověkou Olomouc opravdu užili.
Při tom všem jsme ale stihli i prohlídku zahrady vily „Primavesi“ z roku 1906.
Rozloučení s Olomoucí bylo v neděli na Svatém kopečku – zúčastnili jsme se dopolední latinské mše v bazilice minor. Zde jsme měli možnost obdivovat skulptury G. A. Heinze. (Škoda, že jsme nemohli navštívit vzorně zrekonstruovaný
olomoucký klášter Hradisko, kde jsou Heinzovy sochy také).
Za celý víkend jsme si bohatě užili i olomouckých restaurací, cukráren a kaváren. Bydlení v hotelu Palác (původně Grand Hotel „Austria“) bylo solidní a počasí: výborné – celkově velká spokojenost. Do Znojma jsme pak dorazili vlakem
v neděli v 19 hodin. Velký dík patří dr. Jiřímu Kacetlovi, který vše vymyslel a zorganizoval.
Samostatně umísťujeme na náš web olomoucké plastiky G. A. Heinze a některá umělecká díla znojemského sochaře Winterhaldera ze Svatého kopečku – vhodně tak doplní články o těchto umělcích v rubrice „Osobnosti Znojemska“. 


Napsal: Dr. Lubomír Černošek, srpen 2017
Olomouc - 25. 8. 2017

25. 8. 2017,  (foto Karel Jakl)
Olomouc - 26. 8. 2017

26. 8. 2017,  (foto Karel Jakl)


Kliknutím na obrázek se Vám zobrazí fotografie zvýletu do Olomouce


 

Fotografoval: Karel Jakl, 2017


   
zpátky úvod