logo

Č i n n o s t  


OS

ve

ZNOJMĚ
                                        

2 0 1 8       

Prezentace knihy "Vyhnání Němců z vlasti 1945-1946". Jižní Morava, okres Znojmo



Úterý 14. 8. 2018, 18:30 hodin: zcela zaplněný redutní sál Znojemské Besedy očekával prezentaci českého překladu knihy "Vyhnání Němců z vlasti 1945-1946“. Podobná publikace už vyšla, nejprve v němčině a pak v češtině pro bývalé příhraniční jihomoravské okresy Nová Bystřice,Slavonice a Mikulov.

U mikrofonu se ve Znojmě vystřídali němečtí i čeští hosté a pořadatelé, také znojemští místostarostové Ing. Malačka a Mgr. Blaha. Celému programu ještě předcházela mše v německé řeči v kostele sv. Mikuláše ve Znojmě.

Kniha byla ke koupi přímo na místě za velmi dobrou cenu 250,- CZK, v knihkupectví se objeví za 300,- CZK. Jedná se o vzpomínky pamětníků z jednotlivých obcí našeho okresu, právě ze zmíněného tragického období uplatnění Benešových dekretů a částečně divokého odsunu – vyhnání německých spoluobčanů z Československa – jejich vlasti. Opakovaně bylo z obou stran zdůrazněno, že nemá jít o výčitky, ale nalezení cesty ke vzájemnému  odpuštění.

Jsme rádi, že k tomu mohl přispět i náš Okrašlovací spolek, který byl spolupořadatelem této důležité akce. Zde patří dík hlavně dr. Jiřímu Kacetlovi, který se organizace ochotně a aktivně ujal.


Woflgang Daberger
Wolfgang Daberger
Josef Vlasák a Franz Longin
Josef Vlasák a Franz Longin
Dr. Elke Krafka
Dr. Elke Krafka

Dr. Jiří Kacetl
PhDr. Jiří Kacetl
Dr.
PhDr. Magdalena Havlová, CSc. 
Mgr. Blaha Jan
Mgr.Jan Blaha 
Ing Malačka Jakub
Ing. Jakub Malačka



 Lubomí. Černošek, srpen 2014.
Fotografie: Karel  Jakl

   
zpátky úvod