logo

Č i n n o s t  


OS

ve

ZNOJMĚ
                                        

2 0 1 9       

Dopis opatovi strahovského kláštera - ponechání pátera Mariana ve Znojmě



                                            Fr, 31.05.2019
Veledůstojný pane opate Danieli!

Obracíme se na Vás s naléhavou prosbou, aby P. Marian Husek zůstal farářem u sv. Václava ve Znojmě-Louce.
Otec Marian požívá u louckých farníků i u občanů Znojma vysoké obliby. Jeho kázání, jeho nepřeslechnutelný hlas, zpěv, velký to dar od Pána Boha, jeho lidskost, smysl pro humor, empatie, schopnost zapojit se do hovoru i s nevěřícími spoluobčany a zpřístupnit jim Boží slovo, to vše z něj dělá muže na svém místě. Kromě hlediska osobních kvalit je zde i nezanedbatelné hledisko historicko-duchovní kontinuity. V otci Marianovi se do Znojma po 220 letech vrátil vážený řád premonstrátů, který zde skončil následkem neblahých reforem císaře Josefa II. a jejichž křičícím mementem je současný neuspokojivý stav budov bývalého kláštera při kostele Panny Marie a sv. Václava. Město Znojmo a jeho okolí bylo dříve na řeholní společenství velmi bohaté, přebývali a modlili se tu minorité, klarisky, dominikáni, křižovníci s červenou hvězdou, františkáni observanti, jezuité, kapucíni, sestry Nejsvětějšího Spasitele a naposledy i boromejky a dominikánky. Dnes, po nedávném odchodu dominikánů, zde zbývá pouze malé společenství dominikánek, probošt křižovníků na Hradišti, a právě premonstrátský farář v Louce P. Marian. Víme, že patronát loucké fary patří nyní brněnské diecézi, ale i tak bychom byli moc rádi, aby právě kvůli udržení tradice (a to je v dnešním vykořeněném světě důležitější více než kdy jindy) zůstala fara obsazena členem, nejlépe více členy Vašeho řádu premonstrátů. Byli to ostatně premonstráti, kteří u Znojma v roce 1190 založili z vůle původně znojemského knížete, později moravského markraběte, a nakonec i knížete českého Konráda Oty a jeho matky Marie první klášter, po celý středověk jediné zdejší opatství.
Příští rok si ve Znojmě budeme připomínat 900 let od založení premonstrátského řádu a 830 let od založení kláštera v Louce. Bylo by pro nás všechny velkým darem, pokud by otec Marian Husek mohl zůstat naším knězem, symbolem duchovní kontinuity a milým přítelem. Předem děkujeme za zvážení naší prosby!
Bůh žehnej Vám a celé Vaší kanonii, veledůstojný pane opate!
 
S hlubokou úctou
 
PhDr. Jiří Kacetl
místopředseda Okrašlovacího spolku ve Znojmě
zastupitel města Znojma
historik

tel. +420 604 677 822
l.

klášter Louka ve Znojmě

4. 6. 2019

Vážený pane doktore,                         

děkuji za Vaši důvěru i chválu, se kterou mluvíte o našem spolubratru Marianovi. Máte pravdu, darů dostal od Pána hodně a velmi je zužitkoval. O jeho požehnaném působení slýchám z mnoha stran a jsem za něho velmi vděčný.
Mrzí mě, že v našem klášteře došlo k situaci, kdy musíme opouštět některá místa, a to i taková, kde naše působení přináší plody. Od převzetí Louky se u nás výrazně změnila situace, klesl náš počet, zvýšil se průměrný věk a u řady spolubratrů se vynořily zdravotní problémy. Máme jednoho novice, jednoho klerika a jednoho jáhna – oproti desítkám kleriků, kteří tu byli v době, kdy se P. Marian ujímal loucké farnosti. Převzetí Louky bylo původně svázáno i s jedním zamýšleným společným projektem s klášterem Geras, který se však nepodařilo uskutečnit.
Pro náš řád je jedním ze základních rysů společenství. Se záměrem, že společenství postupně vznikne i v Louce, jsme Louku přebírali. Naplnit se nám to bohužel z mnoha důvodů nepodařilo a ústup do míst, kde společenství máme a kde právě přítomnost vitálních spolubratrů může hodně pomoci, vidíme v současné nouzi jako požehnanou cestu. Prosím Vás tedy o pochopení, odpuštění a zároveň modlitbu – abychom postupně nemuseli řešit, odkud odcházet, ale spíše kam zapojit přibývající síly.

Za Vaši farnost se modlím a přeji Boží požehnání!

Daniel Janáček, O.Praem.
opat strahovský








   
zpátky úvod