logo

Č i n n o s t  


OS

ve

ZNOJMĚ
                                        

2 0 1 0        


V sobotu 5.června, za krásného slunečného počasí se sešli členové vedení Okrašlovacího spolku, zastupitel Města Znojma, pracovníci Správy Národního parku Podyjí a zástupce Klubu českých turistů ve Znojmě, aby si v terénu prošli úsek bývalých historických cest z Konice  do Sedlešovic a Nového Šaldorfu se záměrem vyznačit trasy pro pěší turisty.
Okrašlovací spolek již v září 2008 inicioval vyznačení části bývalých turistických tras, které zde v šedesátých letech 20.stol.proznačil za KČT ing. Milan Pernica z Brna. Ty však, snad pro malou propagaci a také pro pozdější problémy s pozemky nakonec zanikly. Teď by se k nim mohla postupně přidat i vinařská cyklostezka a koňská stezka.
Minulý rok byla dána do provozu elektrifikovaná železniční trať Vídeň – Znojmo i se zastávkou u Nového Šaldorfu. Zde mohou případní zájemci vystoupit a jít buď směrem k Modrým sklepům do Šaldorfu nebo na opačnou stranu do Konic. Na vrcholu konického kopce je už vytvořeno posezení s dřevěnými lavičkami a náš spolek u nich vysadil dvě oskeruše. Celá oblast leží v ochranném pásmu Národního parku Podyjí. Tato spojovací cesta od vlakové zastávky vede záhumenním kolem konických vinných sklípků a kostela a končí u konické hospody, kde naváže na existující červenou turistickou trasu ze Znojma přes Kraví horu dále do NP Podyjí.
K těmto trasám jsme však přidali i některé nové cesty směrem od Konic do Sedlešovic se zajímavým okruhem po vrcholku úbočí nad viničnou tratí Kraví hora. Je zde nádherný rozhled až k Pálavským vrchům,
k hornatině do Rakouska a na jihu jsou občas při jasném počasí
vidět i Alpy. Je zde také zajímavý pohled na kostel sv. Jakuba v Konicích a postupně se odkrývají i pohledy na historické Znojmo a loucký klášter pod ním. Velkou zajímavostí je i to, že přírodní pánev pod Konicemi, dnes pole, byla dnem třetihorního moře. Znojemský geolog Mgr. Jaroslav Šmerda zde dokonce našel i zuby pravěkého žraloka.
Cesta se pak mezi vinicemi svažuje do Sedlešovic, prochází tunelem pod železniční tratí a poblíž kláštera v Louce se napojuje na „Svatoklementskou cestu“ (podle sv .Klementa Marii Hofbauera), která je vedena podél Dyje do jeho rodiště v Tasovicích.
Část této cesty má dobře prochozenou i Spolek přátel Hroznové kozy – ten zde pořádá svoje akce, čerpající ze staré vinařské tradice: zarážení hory, vynášení kozla do vinice a další. Potom jeho členové končí  v některém z vinných sklípků.
I my jsme – po předchozí domluvě – navštívili nově zrekonstruovanou nemovitost Konice 96 u  prof. ing. Jiřího Ševčíka. Ten je sice původem z Prostějova a ve svých sedmdesáti letech stále vyučuje na Karlově univerzitě v Praze, ale před několika lety se usadil zde. Začal také studovat historii obce a vydal o tom fundovanou publikaci. Pohostil nás svým výborným vínem.
Mgr.Jiří Mikulič, značkař KČT již jednal na krajském výboru svazu českých turistů v Brně s výsledkem, že se náš společný záměr podaří prosadit. Podporuje ho totiž i starosta obce Sedlešovice – Nový Šaldorf pan Sedlák a Město Znojmo. Pro místní i návštěvníky Znojemska tak vznikne (staro)nová, turisticky zajímavá lokalita a jistě i další podpora pro vinařství znojemské oblasti.

Dr. L. Černošek, červen 2010.
   
zpátky úvod