logo   

Znojmo

   In   Memoriam   


OS

ve

ZNOJMĚ
                                        

     Mgr. Zdeněk Bína  (*1952 - +2022                    
       



Zdeněk Bina  - 1952-2022
 






Narozen 1952, Znojmo – zemřel v listopadu 2022, Znojmo



V listopadui 2022 ve věku sedmdesáti let náhle zemřel Mgr. Zdeněk Bína, mimo jiné  zakládající člen obnoveného Okrašlovacího spolku ve Znojmě.

Narodil se ve Znojmě v roce 1952. Vystudoval školu technického zaměření, ale pro svůj výrazný zájem o historii začal od roku 1975 pracovat v Jihomoravském muzeu ve Znojmě. Od května 1981 se stal ředitelem Státního okresního archivu ve Znojmě. Svojí neutuchající aktivitou jeho činnost výrazně proměnil. Od roku 1986 začal vydávat archivní "Ročenku" (dnes  „Sborník“), po kterém veřejnost volala už mnoho let. Toto periodikum vychází dodnes. Také vnější podobu budovy archivu na Divišově náměstí pozměnil: podle starých vyobrazení zde nechal přistavět věžičku s hodinami. V roce 1994 dokončil vysokoškolské studium na Filozofické fakultě brněnské Masarykovy univerzity a stal se posléze ředitelem státního meziarchivu v Želeticích. V poslední době, už v důchodu, vedl soukromý archiv.

V roce 1992, jako zakládající člen obnoveného Okrašlovacího spolku ve Znojmě sepsal jeho první stanovy. Ty pak byly v tomtéž roce v dubnu schváleny příslušným odborem Ministerstva vnitra ČR. V letech 1995 až 1996 vykonával funkci předsedy Okrašlovacího spolku.

Osobně jsem ho poznal již v sedmdesátých letech ve znojemském „Klubu filmových amatérů“, kdy jsme spolupracovali na několika filmech pro město Znojmo.

Jeho náhlý skon, zdánlivě z plného zdraví, nás všechny překvapil a zaskočil.


Čest jeho památce !

Dr. Lubomír Černošek, Znojmo, prosinec 2022                                                    


Ročenka SOkA 1986
               

 

 


zpátky úvod