malé logo

Okrašlovací spolek ve Znojmě
Staré Znojmo - obrázek

Naše životní prostředí


                                        

 životní prostředí - krajina


Nával turistů v Podyjí i na Pálavě: Ničí přírodu, usměrní je strážci
  
   
Místo trávy sešlapaná hlína, auta parkující i v okolních vinicích, stezky lemované odpadky. Jihomoravané utíkají z covidové izolace a berou přírodu útokem. Mnozí z nich ale nerespektují pravidla v chráněných oblastech.Na turisty o víkendu dohlédnou strážci v Podyjí na Znojemsku i na Pálavě na Břeclavsku.


NPP a korona - 2021
NPP a korona - 2021
Místa, která byla mimo sezonu téměř prázdná, nyní praskají ve švech. Králův stolec v Národním parku Podyjí. | Foto: NPP / David Grossmann


Zatímco v Národním parku Podyjí se dřív turisté vyskytovali ojediněle, teď se při cestě na proslulou vinici Šobes tísní v davech. „Kromě přeplněných parkovišť v okolí nebo aut stojících v přilehlých vinicích a zelených plochách, přestává nápor návštěvníků zvládat i lávka přes řeku Dyji, která spojuje vinici s obcí Hnanice. Na její přechod se stojí i několikaminutové fronty,“ přiblížil mluvčí parku David Grossmann.
Také na dříve poloprázdné vyhlídce Králův stolec se tlačí desítky lidí. „Přijíždí sem i ze vzdálených míst. Někteří tu s karavany i přespali. Tam, kde dříve rostla tráva, je jen sešlapaná hlína a po cestě odpadky,“ popsal Grossmann.

Nárůst o sto procent
O víkendu se chystá do Podyjí i Vratislav Vrána. „Pravda je, že jsem tam vždycky obdivoval klid. V současné době je ale větší kontakt s lidmi naopak povzbuzující,“ má jasno Brňan.
Počet návštěvníků se v Podyjí výrazně zvedl, oproti minulým letům až o sto procent. Za loňský rok jich ke kaňonu Dyje přišlo půl milionu. Nejen během hlavní sezóny, ale i v zimě. „Do parku dříve chodili lidé hlavně mezi Velikonocemi a podzimními prázdninami. Mimo sezónu na některých stezkách člověk nikoho nepotkal třeba půl dne. To už ale neplatí,“ podotkl náměstek ředitele správy Podyjí Jan Kos.
Lidé míří teď častěji i na vřesoviště Kraví Hora, vyhlídku Sealsfieldův kámen nebo na dříve osiřelou Pašeráckou stezku.

Strážci musí zastavovat řidiče, kteří do chráněného území vjíždí auty nebo parkují na nevhodných místech. „Pěší se častěji vydávají mimo značené cesty do klidového území. Cyklisté jezdí mimo značené cyklotrasy. Zvyšují tak erozi některých cest nebo vytváří nebezpečné situace pro chodce. Také proto o víkendu posílíme počet strážců v parku,“ upozornil Grossmann.
Kvůli většímu počtu návštěvníků vyráží do Podyjí častěji i záchranáři. „Pomocí vrtulníků a lodí museli pomáhat i lidem, kteří se vydali mimo značené cesty do nejcitlivějších míst národního parku,“ potvrdil mluvčí.

Na Pálavě hrozí pokuty
Kvůli pandemii graduje počet návštěvníků i v Chráněné krajinné oblasti Pálava. „Očekáváme, že s hezkým počasím se návštěvnost ještě zvýší. Naši strážci se snaží v prvé řadě návštěvníky nasměrovat na chodníky, poučí je o lokalitě. Spoléháme sice na slušnost, při závažném porušení přírody, ale hrozí neukázněným návštěvníkům i peněžitá pokuta ve výši od jednoho do pěti tisíc korun,“ upozornil zástupce vedoucího a botanik chráněné oblasti Jiří Matuška.
Také v honbě za atraktivními fotografiemi z Pálavy lidé vstupují kam nemají. „Pak je lidé sdílí na sociálních sítích a inspirují ostatní. Když pak desítky i stovky lidí vstupují na místa mimo vyznačené trasy, dochází k trvalému poškození ohrožených druhů rostlin a živočichů,“ krčil rameny Matuška.
I v mrazivém období, kdy příroda zdánlivě spí, potřebují klid například orli mořští. „Právě nasedají na hnízda, stejně jako výr velký. Pokud je vyruší hluční návštěvníci, ptáci hnízda opustí. Stejně tak neukáznění majitelé dronů, mohou ohrozit jejich populaci,“ upozornil Matuška.
Tím, že lidé opustí stezky ale také podle něj riskují vlastní zdraví. „Na kluzkém kameni se může lidem smeknout noha a mohou si způsobit zranění. I na Pálavě se mohou zřítit ze skály. Záchrana je pak komplikovaná kvůli nedostupnosti,“ upozornil Matuška.



NPP a korona - 2021
   
 

Autor: Dagmar Sedláčková, Znojemský deník, 20.02.2021
foto: David Grossmann, Dagmar Sedláčková
   
zpátky úvod