malé logo

Okrašlovací spolek ve Znojmě
Staré Znojmo - obrázek

Naše životní prostředí


                                        

 životní prostředí - krajina



  znojemské odpadky
Chtějí zjistit, odkud se berou

 
 

Do nevoňavého výzkumu se ve Znojmě pustili studenti univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Ve městě sbírali a zkoumali odpadky.
                 

Znojemské odpadky
 Nedopalky, krabičky od cigaret či uzávěry pivních lahví, studenti sbírali ve Znojmě odpadky a podrobili je zkoumání. | Foto: Město Znojmo

      
Studií chtějí odhalit kdy a kde je lidé odhazují. „Studie se zaměřuje na úmyslné nebo neúmyslné pohození nebo ponechání odpadu v ulicích měst a obcí nebo v přírodě a také v blízkosti dopravní infrastruktury. Jejich výskyt, složení a vlastnosti a to z hlediska možného nakládání s nimi a nákladů s tím spojených.,“ uvedla mluvčí znojemské radnice Karolína Janečková.

Do zkoumané skupiny nepatří odpadky odložené mimo určená místa, tedy na nelegálních skládkách nebo v okolí sběrných nádob. „Pohozený odpad musí obvykle na svoje náklady likvidovat obec či město. Tento problém se dlouhodobě týká také Znojma“ dodala Janečková.
   
Výzkumníci také posoudí odpovědnost výrobců například obalů a možnost jak by se mohli podílet na nákladech spojených s úklidem. Pro výzkum si fakulta vybrala několik lokalit, a s posbírané odpadky podrobili rozboru v areálu svozové společnosti ve Znojmě. „Prošli centrální část města, Horní náměstí, nám. Republiky, Svobody ale i obchodní ulice Obrokovou, Velkou Michalskou, Divišovo náměstí, Vídeňskou třídu a část Pražské ulice. Také odpočinkové parkové části města, zastávky a nádraží veřejné hromadné dopravy a cyklostezky,“ vyjmenovala Janečková.
                               
Znojemské odpadky - 2021
Znojemské odpadky - 2021
 
Na nepořádné spoluobčany se zlobí důchodkyně Anna Němečková. "Nechápu, jak někdo může odhodit třeba papír od oplatků, normální člověk si ho dá do kapsy a vyhodí u nejbližšího koše nebo doma."
   

Autor: Dagmar Sedláčková, Znojemský deník, 20.04.2021
   
zpátky úvod