malé logo

Okrašlovací spolek ve Znojmě
Staré Znojmo - obrázek


O s o b n o s t i     Z n o j e m s k a


Zdeněk Adámek
(1934)
Zdeněk Adámek - 1934


Zdeněk Adámek, pedagog, kronikář, spisovatel (* 1. 11. 1934,  Hluboké Mašůvky)


Téměř celý život prožil ve své rodné obci, kde působil jako učitel a potom i jako ředitel zdejší základní školy. Výjimkou bylo jeho několikaleté působení ve slezském Petřvaldu, a pak v blízkých Stošíkovicích a Vítonicích už na okrese Znojmo, kam byl přeložen. Ve svém volném čase se vždy zajímal zejména o historii, ale také o hudbu a lidovou píseň. Rád také fotografoval. Všechny tyto svoje zájmy nakonec velmi dobře uplatnil, neboť 26 let vedl kroniku rodné obce. A nebyla to kronika ledajaká. Zapisoval všechny kulturní, společenské a sportovní události v obci, fotografoval většinu událostí a dokumentoval třeba i nově postavené nebo opravené domy. Zaznamenával dokonce i mostní počasí. Protože jsou Hluboké Mašůvky významným poutním místem, věnoval značnou část kroniky také náboženským událostem. Jsou zde samozřejmě i popisy významných archeologických nálezů. Obecní kronika je vedena od roku 1923. V současné době má 45 svazků, kopie jsou součástí obecní knihovny. Kroniku pan Adámek vedl do konce roku 2019 a má nyní pokračovatele, pana Petra Grégra.

Zdeněk Adámek je také zapáleným badatelem, vydal několik publikací o Hlubokých Mašůvkách, některé z nich mu vyzdobil svými kresbami malíř A. F. Stehlík, čestný občan Mašůvek. První byla z roku 1989 „Na toulkách za historií a pověstmi Hlubokých Mašůvek“. A zatím poslední, osmá, má název „Vyprávění z Mašůvek“. Je z roku 2013. Je samozřejmé, že sepsal i historii mašůvecké školy nebo poutního místa a Panny Marie de Foy.

Pan Adámek má stále spoustu energie, společně s učiteli zahajuje a ukončuje školní rok a je vítaným hostem mnoha místních společenských akcí.


Lubomír Černošek, září 2023



                                                                 
zpátky úvod