malé logo

Okrašlovací spolek ve Znojmě
Staré Znojmo - obrázek


O s o b n o s t i     Z n o j e m s k a


Rudolf Krautschneider

(1943)
Krautschneider Rudolf - 1943


Rudolf Krautschneider, mořeplavec a spisovatel  (*  22. června 1943, Vídeň )
 

Narodil se 22. 7. 1943 ve Vídni, ale dětství prožil s matkou ve Znojmě. Znojmo se mu stalo jeho milovaným suchozemským domovem. Už na řece Dyji začal stavět svoji první loď. V šestnácti letech uviděl poprvé moře a začal snít o dobrodružstvích.

Rudolf Krautschneider Rudolf Krautschneider. Rudolf Krautschneider

V uvolněných šedesátých letech se spřátelil s polskými námořníky a začal stavět svoji skutečnou jachtu, která by přestála i velkou námořní plavbu. Nakonec jich postavil několik. Jeho jachta „Polka“ doplula v roce 1979 na Špicberky a pak plul na Falklandy, kde se v roce 1981 téměř zapletl do konfliktu mezi Velkou Británií a Argentinou. I když jeho lodě jsou co do délky malé – mají jen 3 metry, plul v nich i kolem Antarktidy.
          
Rudolf Krautschneider Rudolf Krautschneider Rudolf Krautschneider

Ženatý byl v Polsku a má šest dětí. Nejstarší dcera Doubravka žije v New Yorku, je jí už přes čtyřicet let.

Ruda Kratuschneider se nejen plaví, ale o svých plavbách také píše: první knihu napsal v roce 1991 a jmenovala se „Lidé a oceán“, poslední zatím „Zvorat oceán a nepevninu“, ta je z roku 2020.

Nezapomíná ani na Znojmo. O svém dětství napsal v roce 1992 „Jak nelze zabít město“ a vyzdobil knížku svými obrázky a roku 2014 vydal „Znojemskou trilogii“. Natočil také několik filmů. Zná osm jazyků. Protože musel po skončení 2. světové války bydlet v dětském domově, svůj volný čas věnuje dětem z dětských domovů, kam si za nimi chodí povídal a hrát různé hry. S dětmi v domovech dokonce stavěl veslici s plachtou na plavbu po řekách.
 
Ví, že sám byl hodně neukázněný, vyšel v sedmé třídě a pak pracoval v dolech a jako dřevorubec v lese. Jeho otec byl Rakušák a jako takový musel bojovat ve wehrmachtu. Za to byl po válce šest let ve vězení.

Ruda je zatím stále aktivní, napsal 15 knih, staví jachty a stále se někam chystá – samozřejmě na moře.

 

Text: Lubomír Černošek, červenec 2021.  

Foto: Dalibor Krutiš, Znojemský deník 25.1.2016, (1), ČT2, 13.10. 2009, (2, 7)

 


                                                                 
zpátky úvod