malé logo

Okrašlovací spolek ve Znojmě
Staré Znojmo - obrázek


O s o b n o s t i     Z n o j e m s k a


Bratři Pátí 
(Jan  1943 -
2017)
 (Petr 1943 - 2008) 
Jan a Petr Pátí


Jan  Pátý (* 25. 8. 1943  22. 5. 2017)  - Petr  Pátý (* 25. 8. 1943  10. 12. 2008)

Jachtaři, restaurátoři

Jan a Petr byli dvojčata, narození 25. 8. 1943 ve Znojmě. Petr se narodil o několik minut dříve. Vystudovali kamenickou školu v Hořicích a v našem regionu se uplatnili jako restaurátoři kamenných plastik i jako sochaři. Pracovali v muzeu ve Znojmě a svůj kamenosochařský ateliér měli v blízkých Popicích. K jejich výtvorům patří třeba socha Rolanda na kašně Dolního náměstí (TGM) ve Znojmě nebo menší pískovcová hlava indiánského náčelníka Tokeaha (z románu Ch. Sealsfielda „Tokeah aneb Bílá Růže“), kterou vytvořili v roce 1993 k 200. výročí narození popického rodáka, spisovatele Charlese Sealsfielda – Karla Postla.
 Byli ale především velcí sportovci. Už v době, kdy u nás sportovní potápění teprve začínalo, založili klub „Manta“, sdružující hlavně „vranovské Znojmáky“, které potápění také chytilo.
Nejvíce jsou však ve Znojmě známí jako mořeplavci. Jejich rodiče měli totiž chatu na Vranovské přehradě, na skále zvané „Orlí hnízdo“, a zde jim otec postavil první plachetnici. Kouzlu jachtingu propadli natolik, že si v roce 1968 koupili a uzpůsobili jachtu „Pasát“, se kterou po Dunaji vpluli do Černého moře, dál do moře Středozemního a pak kolem Francie a pobřeží dalších států až do Hamburku a proti proudu Labe a Vltavy do našeho hlavního města. Tedy: z Bratislavy do Prahy po vodě. Za tento výkon obdrželi titul mistrů sportu. Měli ještě smělejší plány, postavili větší a pevnější plachetnici, několikrát ji vyzkoušeli na cestě do Oděsy, ale přece jen jim léta ubíhala a sen o obeplutí Země nakonec skončil v roce 1997 na Martiniku. Mezitím byla na počátku devadesátých let zrušena lodní doprava, velké lodě byly rozprodány a „Páťáci“ se snažil tuto populární a zavedenou atrakci obnovit. Ale doba ani úředníci tomu nepřáli, a tak jejich loď pro několik cestujících už na dávnou slávu nenavázala a toto podnikání museli ukončit. Petr zemřel z dvojčat jako první, 10. 12. 2008 a Honza, který tak ztratil veškerý elán, 22. 5. 2017, devět let po něm. Oba jsou pohřbeni na malém popickém hřbitůvku vedle kostela. Znojemský jachtklub jim v roce 2012, na skále vedle Vranovské přehrady odhalil pamětní desku.
.


bratři Pátí - jachta
bratři Pátí - kniha


Autor:  L. Černošek, červenec 2019


                                                                 
zpátky úvod