malé logo

Okrašlovací spolek ve Znojmě
Staré Znojmo - obrázek


O s o b n o s t i     Z n o j e m s k a


Prümmer  Hubert 
(1940 -
2003)

Hubert Prümmer

  


Hubert Prümmer, sochař (* 21. 7. 1940, Znojmo  15. 12. 2003, Kopřivnice


V malém domku, hned na začátku Gránického údolí pod Krammerovou vilou spolu vyrůstala dvojčata, bratři Otto a Hubert Prümmerovi. Měli už dva starší sourozence, bratra Ladislava a sestru Isabelu. Po svých rodičích, Ladislavovi a Isabelle podělili výtvarný talent a po Prümmerech navíc i rytířský titul.

Hubert se nejprve v roce 1958 vyučil hodinářem v Polné na Vysočině, pak oba bratři začali společně studovat od roku 1959 střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti. Hubert ji v roce 1963 úspěšně dokončil.

Hubert měl sochařský ateliér v domku rodičů ve Znojmě, modelem mu ponejvíce stála jeho manželka Dana. V roce 1979 se jim narodil syn Hubert. V sedmdesátých letech měl Hubert dost veřejných zakázek ve Znojmě i v okolních obcích (plastiky na kašnách a jiné), musel však „držet krok“ s komunistickým režimem. Proto se nakonec oba bratři domluvili na emigraci. Ze zájezdu z Egypta se ještě vrátili, ale z další dovolené v Itálii, kde byli i s manželkami, už ne. Vrátila se jen Hubertova manželka Dana, která zde nechala u prarodičů malého syna Huberta. Odloučení nakonec vedlo k rozvodu a Dana si nechala vrátit i svoje dívčí jméno Müllerová. Totéž vrátila i synovi.

Otto i Hubert se v zahraničí uchytili, ale pro nemoc Huberta a s tím spojené vysoké platby za lékařskou péči nakonec došly peníze. V roce 1989 se z emigrace oba vrátili. Aby se vyhnuli soudu, už na hranicích veřejně a do televize pomluvili západní režim. To je ovšem u nás dehonestovalo - navíc přišla listopadová „sametová revoluce“. Oba ze Znojma odešli. Hubert se stal designérem v kopřivnické Tatře. V prosinci roku 2003 tam zemřel. Protože po emigraci byl Hubertův ateliér zabaven státem, byla jeho díla, zvl. plastiky, záměrně zničeny. Dochovala se jediná celistvá plastika ženy, je v Galerii Taurus. Pět částečně poničených soch vlastní Jihomoravské muzeum ve Znojmě. Fontány na sídlišti Pražská ve Znojmě byly odstraněny, rovněž tak plastika v Novém Karlově. K vidění je kovová plastika na kašně v Havraníkách. Syn Hubert (narozen 11. 1. 1979) vystudoval práva, bydlí mimo Znojmo a je nadaným fotografem.


 

Hubert Prümmer - kašna
Hubert - kašna,  Znojmo
 
Prohlédněte si dílo bratrů Prümmerových

Autor:  Luomír Černošek, září 2023
   


                                                                 
zpátky úvod