malé logo

Okrašlovací spolek ve Znojmě
Staré Znojmo - obrázek


O s o b n o s t i     Z n o j e m s k a


Prümmer Otto
 (1940 - 2010) 

Otto Prümmer

  


Otto Prümmer, výtvarník  (* 21. 7. 1940, Znojmo  01. 06. 2010, Brno)


V malém domku, hned na začátku Gránického údolí pod Krammerovou vilou spolu vyrůstala dvojčata, bratři Otto a Hubert Prümmerovi. Měli už dva starší sourozence, bratra Ladislava a sestru Isabelu. Po svých rodičích, Ladislavovi a Isabelle podělili výtvarný talent a po Prümmerech navíc i rytířský titul.

Oba bratři začali společně studovat od roku 1959 střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti.  Otto byl z ní vyloučen. Měl totiž vážný konflikt ze studentem ze Severní Korey, což se bralo jako věc politická, po konfliktu na střední uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti v roce 1959 začal pracovat jako výtvarník v Jihomoravském muzeu ve Znojmě. Byl ale v postojích vůči komunistickému režimu vyhraněnější než jeho bratr. Netrvalo dlouho a neshodl se s tehdejším ředitelem muzea dr. Vědomilem Vildomcem a odešel pracovat do Brna. Zde si v letech 1970 - 1971 večerně dodělal střední uměleckoprůmyslovou školu.

Oba bratři se domluvili na emigraci. Ze zájezdu z Egypta se ještě vrátili, ale z další dovolené v Itálii, kde byli i s manželkami, už ne.

Otto i Hubert se v zahraničí uchytili. Otto Prümmer byl hlavně malíř a grafik, ale také velmi precizní písmomalíř. To ho asi uchránilo na Západě od pouhého přežívání,  ale pro nemoc Huberta a s tím spojené vysoké platby za lékařskou péči nakonec došly peníze. V roce 1989 se z emigrace oba vrátili. Aby se vyhnuli soudu, už na hranicích veřejně a do televize pomluvili západní režim. To je ovšem u nás dehonestovalo - navíc přišla listopadová „sametová revoluce“. Oba ze Znojma odešli.

 Otto maloval také obrazy krajinek a květinových zátiší, které se dobře prodávaly. Nejlepší však byl při ztvárnění ženských figur. Po návratu do republiky se vězení nakonec nevyhnul. Při návštěvě hrobu rodičů na brněnském Ústředním hřbitově měl v lednu 2009 na parkovišti konflikt se skupinou motorkářů a jednoho z nich pobodal nožem. Soud ho uznal vinným a poslal na sedm a půl roku do vězení. Zde už nemocný Otto Prümmer v červnu 2010 zemřel. Jeho práce posmrtně vystavila v roce 2015 bratislavská CT Gallery, kam jeho díla zapůjčil obětavý bratr Ladislav. Ve sbírkách muzea ve Znojmě je pouze jedna jeho grafika – znojemská Vlkova věž.

 

Autor:  Luomír Černošek, září 2023
   


                                                                 
zpátky úvod