malé logo

Okrašlovací spolek ve Znojmě
Staré Znojmo - obrázek


O s o b n o s t i     Z n o j e m s k a


Jiří Svoboda
(1943 - 2022)
Jiri Svoboda - 1943


Jiří Svoboda – pedagog, badatel a spisovatel (*  12. srpna 1943,  Znojmo - †  24. února 2022, Znojmo)


Vystudoval Pedagogický institut v Brně s aprobací čeština a dějepis. Po základní vojenské službě na Zelené Hoře u Nepomuku se vrátil na jižní Moravu. Učil na základních školách v Miroslavi, Loděnicích a v Dyjákovicích. Až od roku 1990 mohl učit ve Znojmě, na ZŠ v Louce. Od šedesátých let se velice zajímal o regionální historii a pověsti – v tom ho inspiroval jevišovický rodák, o generaci starší Eduard Krechler. Soubor pověstí ze Znojma a Znojemska nakonec vydal knižně ( v r. 2000 a 2001), a potom, roce 2008 i pověsti z Moravského krasu.

Věnoval se navíc badatelské činnosti, zejména psal o významných, už pozapomenutých osobnostech našeho regionu. O nich začal připravovat články do „Sborníku“ St. okr. archivu ve Znojmě. Za všechny je možno připomenout okurkáře Herberta Felixe, (který byl později in memoriam jmenován čestným občanem Znojma) nebo básníka z Hradiště sv. Hippolyta, Josefa Bergmanna, jehož německé básně přeložil a přebásnil do českého jazyka a vydal v r. 2008. Zajímal se o Karla Postla z Popic - pozdějšího spisovatele Charlese Sealsfielda. Zaujala ho také pověst o Hroznové koze, a to tak, že spoluzaložil „Spolek přátel Hroznové kozy“, kde je nyní čestným předsedou.

Už několik let před tím, v r. 1992, spoluzakládal Okrašlovací spolek ve Znojmě. Jeho členové mu pak pomohli vydat několik knih (Dvacet obrázků z Kraví hory, překlad textů Antona Vrbky a jiné) a naposledy, v r. 2020 reedici jeho „Průvodce městem Znojmem“. I když v poslední době není Jiří Svoboda zcela zdráv, snaží se být aktivní, např. v pásmech poezie, kde veřejně recituje např. básně oblíbeného Josefa Bergmanna nebo i svoje verše. Chtěl by ještě napsat hru „Vrbovecká rebelie“ nebo podrobnější životopis Ch. Sealsfielda, ale sil mu ubývá. 

V čtvrtek 24. února 2022 zemřel .

Jiri Svoboda  -  povesti JIri Svoboda - Charles Seasfield Jiří Svoboda - Josef Bergmann Průvodce  2020 - Jiří Svoboda


Lubomír Černošek, listopad 2020



                                                                 
zpátky úvod