malé logo

Okrašlovací spolek ve Znojmě
Staré Znojmo - obrázek


O s o b n o s t i     Z n o j e m s k a


                             Johann Unger  

                            senior (1843-1913)
                          junior (1871-1917)




Johann Unger sen., stavitel  (*  3. května 1843, Tábor - † 22. července 1913,  Karlovy Vary )
   
Johann Unger starší se narodil 3. května 1843 v Táboře. Jeho starší bratr Ludwig se stal pedagogem, amatérsky se věnoval i psaní povídek, básní a divadelních her. Nakonec zakotvil v Jistebnici u Tábora, kde byl jmenován ředitelem chlapecké měšťanské školy. V rodině byla ještě mladší sestra Anna a bratr Bedřich, později také učitel.
Johann Unger hned od počátku zakotvil ve Znojmě a postupně se zde stal vyhledávaným architektem. Na začátku to ale neměl úplně lehké – stále tady ještě zářila stavitelská hvězda Josefa Schweighofera.
Unger se v roce 1870 stal členem české Beseda Znojemské a získal od jejího vedení zakázku na stavbu besedního domu, který v r. 1881 postavil na místě bývalého hostince „U bílého lva“ na Dolním náměstí ve Znojmě (dnes Masarykovo nám. č. 22). Do horního redutního sálu navíc věnoval oponu s vedutou Znojma. Ta dnes, bohužel, už neexistuje. Stavba a zejména pojetí domu „Besedy Znojemské“ bylo v místních podmínkách nové, Unger totiž vycházel ze stavebních prvků brněnského Besedního domu, postaveného o něco dříve proslulým stavitelem Theophilem von Hansenem. Dá se říci, že se Johann Unger ve Znojmě velmi dobře uchytil: postavil některé domy na vznikajícím Mariánském náměstí, zejména nárožní výstavní „Marienhof“ (Mariánský dvůr), kde jednu dobu bydlela i vnučka císaře Františka Josefa I., Alžběta Marie Augusta Bavorská se svým manželem, důstojníkem c.k. rakouské armády, se svými dětmi a služebnictvem. Johann Unger postavil také nejméně polovinu ulice Rapénové (dnes Jarošova): zemská Albrechtova kasárna (1891 – 1893), před tím na stejné ulici ještě Zemskou robotárnu (1887 – 1888) a Zaopatřovací ústav (1888 – 1889). Dnes tyto budovy neexistují, k jejich asanaci došlo v r. 2005. Dnes jsou na jejich místě bytové domy. Na znojemském hradě vystavěl pro majitele pivovaru Thomase Maurala ležácké sklepy (1891 – 1892).
Také vila z roku 1882 na ulici Okružní (dnes Sokolská) č. 8 (Mayrova, později Spitzerova vila, v novější době „Pionýrský dům“) je jeho dílem. Sám bydlel ve výstavném domě na ulici Mariahilferstrasse (později Kernekerova, dnes Rooseveltova) č. 6.
   
Johann Unger starší začal ve svých sedmdesáti letech postonávat a v Karlových Varech, kam odjel na léčení v roce 1913, náhle zemřel. Uprostřed války (1917) zemřela i jeho manželka Marie. Oba byli pochováni do rodinného hrobu na znojemském hřbitově.

Znojemská beseda
Znojemská beseda

Johann Unger jun., stavitel  (* 13. února 1871, Znojmo - † 17. listopadu 1917,  Znojmo )

Johann Unger syn se stal rovněž stavitelem, bydlel na stejné ulici, ve vile č. 12, kde měl i stavební dvůr s prodejnou stavebnin. Postavil blízký evangelický kostel (1910 - 1911), domy na protější Lužické ulici a v roce 1912 také „Dělnický dům“ na Hockenstrasse (dnes Havlíčkova, s kinem „Svět“). Spolu s dalšími znojemskými staviteli, Klementem Přinosilem a Franzem Swobodou, postavili budovu Krajského (dnes Okresního) soudu s věznicí. V roce 1913 se začalo s asanací původních starých budov, zvláště bývalé sanytrovny. Stavba soudu se ale kvůli válce protáhla až do roku 1919.
Johannu Ungerovi se dne 28. 7. 1916 stala nehoda. Při opravě střechy dominikánského kostela ve výšce osmnácti metrů uklouzl, ale při pádu se zachytil o okap. Přisoudil tuto svoji záchranu Panně Marii Znojemské, jejíž milostný obraz je umístěn právě v tomto kostele. Jako poděkování za záchranu věnoval obrazu dvojitý stříbrný rám s osvětlením.

Johann Unger mladších zemřel v tomtéž roce jako jeho matka ve znojemské nemocnici na zauzlení střev (ileus). Zůstali po něm tři synové, ale žádný z nich se už stavitelství nevěnoval, dokonce ani nezůstali ve Znojmě.


Znojemský soud
Znojemský soud
   

Text: Lubomír Černošek, únor 2021
Foto: Karel Jakl 
(1), Znojmocity (2)

                                                                 
zpátky úvod