Okrašlovací spolek ve Znojmě
Staré Znojmo - obrázek


O s o b n o s t i     Z n o j e m s k a


Vašta Jaromír

(1931 -
1996)
Vašta Jaromír - 1931-1996


 Jaromír Vašta, režisér a scénárista,  (* 21. 7. 1931  Znojmo  29. 5. 1996, Praha)

Narodil se 21. 7. 1931 v učitelské rodině ve Znojmě. Rodiče už od mládí vedli Jaromíra k hudbě. To se mu později velice hodilo. Po absolvování FAMU v Praze zamířil hned do Československé televize, nejprve do redakce publicistiky a dokumentaristiky. Zde využil svých znalostí Znojma a v r. 1955 natočil dokument „Prokop Diviš“. Brzy ale přestoupil do redakce zábavy a zde se mu začalo nebývale dařit. Začal točit seriály, hudební pořady i písničkové klipy. Z množství pořadů je to hlavně  mimořádně úspěšný seriál „Tři chlapi v chalupě“ z roku 1962, kdy se už začalo projevovat politické uvolňování. V té době Jaromír Vašta také spolupracoval s Darkem Vostřelem, ředitelem pražského hudebního divadla Rokoko. V něm tehdy účinkovala řada našich nejúspěšnějších zpěváků populární hudby: Václav Neckář, Helena Vondráčková, Waldemar Matuška, Eva Pilarová, Marta Kubišová a další. Proto mohl v letech 1964 až 1966 vzniknout televizní písničkový pořad „Vysílá Studio A“, který se reprízuje dodnes. Mimo to natočil Vašta několik samostatných klipů (těm se tehdy říkalo „filmové písničky“). Zvlášť úspěšný byl „Motýl“ z roku 1963 (autoři Suchý – Šlitr) a  zpívali v něm Jana Malknechtová a Jiří Jelínek. Ten si zde zahrál i na trubku a trochu napodoboval „Satchma“ – Louise Armstronga. Podobně úspěšný byl klip „Slavíci z Madridu“ s Waldemarem Matuškou z r. 1968 nebo „Bim Bam Biri Biri Bam“, o rok později natočený s Václavem Neckářem. V těchto pozdních šedesátých letech Vaštu nejvíc proslavil písňový seriál „Píseň pro Rudolfa III.“ (1967 – 1968), který však byl paradoxně i příčinou toho, že byl v r. 1969 z televize vyhozen. Zazněla zde totiž píseň „Modlitba pro Martu“, kterou zpívala Marta Kubišová. Píseň která musela jít za normalizace do trezoru a Marta Kubišová měla na 20 dalších let zákaz veřejného vystupování. Jaromír Vašta se pak živil všelijak, hlavně v dělnických povoláních. Vzpomíná, že jednu dobu byl kameníkem a pracoval na opravě Karlova mostu. Do televize se mohl vrátit počátkem 80. let, ale už nebyl tak úspěšný. Měl podlomené zdraví a jeho pořady nikdy nezískaly větší popularitu: 1983 „Dva z jednoho města“, 1982 – 1989 „Sejdeme se na výsluní“ a jiné.

Jaromír Vašta nikdy nezapomínal na svoje rodiče ve Znojmě, kteří bydleli na Havlíčkově ulici. Tak třeba v říjnu 1968 o tom napsal místní týdeník Znojemsko: „Rozruch ve Znojmě způsobila krátká návštěva Karla Gotta, Václava Neckáře a Marty Kubišové u režiséra Vašty a jeho maminky, kde si před cestou do Vídně dali švestkové knedlíky.“

Jaromír Vašta v devadesátých letech ještě reprízoval svoje „Studio A“, ale už 29. 5. 1996 ve věku 64 let, s chatrným zdravím v Praze zemřel.


Jaromír Vašta - Helena Vondráčková
 Jaromír Vašta - Helena Vondráčková
Jaromír Vašta
Jaromír Vašta 
Jaromír Vašta -Udo Jürgens
Udo Jürgens - Jaromír Vašta 
     
Lubomír Černošek, listopad 2021.
 


                                                                 
zpátky úvod