malé logo

Okrašlovací spolek ve Znojmě
Staré Znojmo - obrázek


O s o b n o s t i     Z n o j e m s k a


Václav Vlček
(1833 - 1909)
Václav Vlček -1833 -1909




Václav Vlček, vynálezce  (* 6. 3. 1833, Výrovice u Znojma  -   15. 8. 1909, Vídeň)

Narodil se v početné rodině výrovického rolníka, měl  šest bratrů a jednu sestru. Jako dítě byl Václav slabý a pro těžkou práci v zemědělství se nehodil. Byl však bystrý a houževnatý a už ve dvanácti letech se začal učit zámečníkem ve Vídni. Při těžší práci ve stoje se mu zkřivily nohy (pravděpodobně tzv. rachitis – křivice při nedostatku vitaminu D), ale vyléčil se sám tím, že nohy v noci svazoval k sobě. Později se doučil ve Štýrském Hradci. Pro svoje technické nadání se dokázal prosadit a časem se stal majitelem několika vlastních patentů.

Mezi jeho vynálezy patřila zejména poštovní schránka, systém Wlczek, vyvinutá kolem roku 1890. Její originalita spočívala v tom, že kovový rám poštovního vaku se zasunul do spodníko víka schránky, ta se tím automaticky odemkla a pošta se vysypala do vaku. Vlčkův model byl tři roky zkoušen a nakonec doporučen po celém Rakousku – Uhersku. Kdy se Vlčkova schránka dostala do Znojma, to není známo.

Vlček byl i vynálezcem patentních řetězových rolet (žaluzií), pancéřových rolet obchodů, kuchyňského výtahu do restaurací a dalších. Na svoje rodiště Vlček nezapomínal a roku 1893 věnoval škole ve Výrovicích řetízkové rolety, které zde sloužily až do roku 1952. Vlček zemřel ve Vídni 15. srpna 1909. Na rodném domě ve Výrovicích má pamětní desku a Vlčkova poštovní schránka slouží v téměř nezměněné podobě dodnes.



Autor: Lubomír Černošek, říjen 2020



                                                                 
zpátky úvod