malé logo

Okrašlovací spolek ve Znojmě
Staré Znojmo - obrázek


O s o b n o s t i     Z n o j e m s k a


 Alexander Walter
1941)
Alexander Walter


Alexander Walter (* 25. 6. 1941)

Keramik, výtvarník

Alexander Walter se narodil na Slovensku, ve významném keramickém středisku lidové keramiky – v Modre, dne 25. června 1941. Zde strávil dětství a protože projevoval výrazný výtvarný talent, stal se absolventem školy slovenské lidové majoliky v rodné Modre. Potom odešel pokračovat v keramických studiích do Čech, byl přijat na Střední průmyslovou školu v Bechyni. K dalšímu prohloubení výtvarných znalostí se vrátil zpět na Slovensko – do Bratislavy, na Vysokou školu výtvarných umění, do ateliéru akademického sochaře profesora Kostky, který zde vedl oddělení figurálního sochařství. Pak už se mladý Lexa Walter postavil na vlastní nohy. Z menších figurálních plastik a užitkové keramiky se vypracoval i ke keramice monumentální, jeho díla pokrývají stěny několika veřejných budov po celém bývalém Československu. Nakonec zakotvil ve Znojmě, kde se oženil, má dva syny. Svůj ateliér si pořídil v klidné části města, přímo u řeky Dyje pod Znojemskou přehradu, na ulici Mlýnské.

Měl už řadu samostatných výstav v naší republice, na Slovensku, v Belgii, Itálii, Rakousku i jinde. Velká výstava  a přehled jeho životního díla k jeho 75. narozeninám se konala v Bechyni, kde dříve studoval a kde má dodnes spoustu přátel. K jeho 80. narozeninám uspořádalo město Znojmo výstavu v Domě umění.

Jeho drobnější i větší plastiky jsou v našem městě dobře známé. Často nepostrádají hravost a veselost. Najdou se v soukromých sbírkách i na veřejných místech, například při vchodu do znojemské Základní umělecké školy.

Alexander Walter získal za svoji tvorbu nejedno významné ocenění. V roce 2012 ho ocenil za celoživotní tvorbu v oboru keramiky a sochařství také Okrašlovací spolek ve Znojmě.
 
Alexander Walter Alexander Walter Alexander Walter Alexander Walter


Jeho syn, žijící ve Znojmě, se přímo keramické tvorbě nevěnuje, ale získal v roce 2020 architektonickou cenu Grand Prix za neobvykle a moderně řešený vlastní rodinný dům, který si postavil hned vedle otcova ateliéru.
 

Autor:  L. Černošek, srpen 2021.


                                                                 
zpátky úvod