malé logo

Okrašlovací spolek ve Znojmě
Staré Znojmo - obrázek


O s o b n o s t i     Z n o j e m s k a


Alfréd Weinberger
(1860 - 1955)
Alfred Weinberger 1860 - 1955


Alfréd Weinberger podnikatel  (* 26. 8. 1860, Ivančice  5. 7. 1955, New York.)

Bohatá židovská rodina Weinbergerů vlastnila ve Znojmě prosperující továrnu na zpracování kůží. Weinberger začal, jako mnozí ostatní v tomto oboru, na ulici Koželužské u řeky Dyje, ale pak nechal vystavět továrnu na nynější Průmyslové ulici s názvem AWZ. Nový tovární komplex začal stavět na přelomu 19. a 20. století znojemský stavitel Josef Schweighofer a v r. 1905 sem bylo přeneseno sílo firmy. Velkovýroba usní, zvláště kožené řemenice, tak uspokojovaly potřebu ve velké části Rakouska-Uherska.

Rodina Weinbergerů ale měla pohnutý osud. Alfréd byl dvakrát ženatý. Jeho první manželka Fanny, narozená 1. 1. 1866 v Třebíči, za svobodna Felixová, byla sestrou známého znojemského okurkáře Bedřicha Felixe. Alfréd s ní měl čtyři dcery a syna Bedřicha. Po jeho porodu ale Fanny v r. 1898 zemřela. Alfréd Weinberger se pak oženil podruhé, jeho další manžela pocházela z Budapešti a jmenovala se Fanny Bacharach ( nar. 27. 6. 1872). Z manželství vzešly dvě děti – Hanuš (nar. 1900) a Kitty, která však zemřela už ve třech letech. Pro svého syna Hanuš postavil Alfréd ve Znojmě velkou reprezentativní vilu na ulici Nádražní (dnes Rudoleckého), byl to tehdy svatební dar. Ten si však vilu mohl se svojí manželkou Alžbětou, rozenou Liechtensternovou, užívat pouhých deset let. Po Mnichovském diktátu museli emigrovat, uprchli přes Anglii do USA. Také Alfréd Weinberger s manželkou odešli zavčas do USA, kde v padesátých letech v poměrném klidu zemřeli.

Továrna AWZ byla během války arizována a hned v květnu 1945 předána Národní správě. V roce 1954 se z ní stala pobočka třebíčského podniku „Závody Gustava Klimenta“ a vyráběly se zde boty. V devadesátých letech ukončila činnost a dnes zeje prázdnotou.
 
weinbergerovi 1930

Rodina Weinbergerova slaví 70. narozeniny Alfréda Weinbergera  (1930)
 

Vila Hanuše Weinbergera je prohlášenou nemovitou památkou. Je v ní současně mateřská škola.
 

Autor:  L. Černošek, červenec 2019


                                                                 
zpátky úvod