malé logo
Okrašlovací spolek ve Znojmě
os staré Znojmo

P a m ě ť   m í s t a

Nasadí památkáři koruně korunu, anebo rozhodnou správně?
 
Kašna ve tvaru okurky, jako nádrž připomínající autobusové nádraží, jako mapa, vinohrad nebo třeba stará litinová pumpa. Město konečně představilo jedenapadesát návrhů zaslaných do architektonické soutěže na nový vodní prvek Horního náměstí. Odborná porota z nich vybrala architektonickou představu Štěpána Matějky ze Žďáru nad Sázavou, která je stylizována do tvaru koruny symbolicky usilující o připomenutí historické tradice.

 

kašna - Horní nám. - vítězný návrh

 Památkář Jan Kozdas se k problematice nové kašny na Horním náměstí oficiálně nevyjádřil. foto: -jan-


„Je to přesně tak. Naše kašna se velmi snaží organicky doplnit současné barokní kašny královského Znojma tak, aby vznikl harmonický celek. Ale zpracováním samozřejmě patří do jedenadvacátého století,“ uvedl autor. Podle dosavadních předpokladů by se hotové dílo mělo na Horním náměstí objevit nejpozději v roce 2021.
„S výsledkem jsem velmi spokojen,“ hodnotí výsledek soutěže architekt Aleš Burian, předseda poroty. „Máme radost a jsme vděční, že vyhrál klasický tvar. Výběr byl složitý, ale hodně komplikovaná a dlouhá bude i cesta k uskutečnění návrhu,“ přiznává.

A to je velká pravda.

Už při první veřejné prezentaci návrhů v úterý 18. března v louckém klášteře se totiž ozvaly mezi přítomnými nesouhlasné názory: „Jsou tu kvalitní ukázky současné architektury, to nepopírám, ale ty se hodí pro jakékoli náměstí v nových částech Znojma. Zadávací podmínky soutěže bohužel neobsahovaly stavebně historickou analýzu vývoje Horního náměstí a jeho někdejší kašny,“ tvrdí například znojemský zastupitel Jiří Kacetl. Podle jeho názoru se dle metodiky městské památkové rezervace musí vrátit na náměstí její replika.

Před investorem stavby tedy leží řada nelehkých úkolů. Na některé z nich upozorňuje Zákon o státní památkové péči 20/1987 Sb. K záměru stavby se musí vyjádřit odborný orgán památkové péče, tedy Národní památkový ústav.



Autorka: Alžběta Janíčková, Znojemsko, 26. 6. 2019

                                                                 
zpátky úvod další