malé logo
Okrašlovací spolek ve Znojmě
os staré Znojmo

P u  b  l  i  k  o  v  á  n  o

     Znojemská nemocnice na Vídeňce      
   


Znojemská nemocnice na Vídeňce

Autor: PhDr. Jiiří Kacetl
136 číslovaných stran
Vydal Okrašlovací spolek ve Znojmě, edice „Opera Znoymensia“, svazek 6

Vydání první, Znojmo 2020
Současná cena: 332,- CZK


 
V roce 2009 přestala sloužit většina oddělení znojemské staré nemocnice na Vídeňské ulici a přesunula se do nové nemocnice u Městského lesíka. Jihomoravský kraj se pak snažil celý areál odprodat, ale až desáté výběrové řízení bylo úspěšné: areál staré nemocnice odkoupila znojemské společnost Nailis77 s.r.o. Má teď zde na starost i dva památkově chráněné objekty – starou faru a také nověji zapamátněnou hlavní budovu z roku 1908.

Složitý stavební vývoj původně středověkého špitálu až po dnešní dobu popsal nejprve dr. Jiří Kacetl ve své zdařilé přednášce. V sále Znojemské Besedy nebylo jediné volné místo a další židle se musely pro zájemce ještě přinášet. Po tomto úspěchu se autor prezentace rozhodl na  přednášce ještě zapracovat a sehnal si další materiály, plány a fotografie, aby mohl celou historii a vývoj „staré nemocnice“ vydat knižně. S vydáním této publikace mu pomohl znojemský Okrašlovací spolek, který ji zařadil do svého plánu „Opera Znoymensia“ (Díla znojemská) jako svůj šestý svazek. Předpokládal se velký zájem, neboť snad každý občan okresu tuto znojemskou nemocnici z nějakého důvodu navštívil. Proto také byla kniha pojata výpravně, s pevnou vazbou, s černobílými i barevnými fotografiemi a plány a ve vzorné grafické úpravě. Už Kacetlovou „Slovo úvodem“ zhušťuje celou historii špitálu až k moderní nemocnici. V dalších kapitolách si navíc všímá i okolní staveb – kostela sv. Alžběty, bývalého hřbitova (i evangelického), rohového zájezdního hostince a také všech vazeb na tzv. Dolní předměstí Znojma. Nemocnici v roce 1866 dokonce navštívil císař František Josef I., má v jedné z budov umístěnu pamětní desku – doufáme, že se při přeměně areálu neztratí.

Pro možnost rozšíření nemocnice bylo v 19. století podstatné zrušení vedlejšího hřbitova. Postupně narůstal tlak veřejnosti na výstavbu skutečné moderní budovy, což se podařilo v roce 1908. Nemocnice tak sloužila přes sto let. Protože vím, že hned v přízemí hlavní budovy byly na stěně chodby umístěny dvě velké mramorové desky, dovoluji si ještě doplnit tuto informaci: první deska vyzlaceným písmem oznamovala, že nemocnici postavil v letech 1906 až 1908 stavitel Karel Wittek podle plánů Adolfa Janische za starosty Heinricha Hommy a druhá, stejně velká deska informovala, že nemocnice byla zřízena městem a městskou spořitelnou  s přispěním země Moravy a slečny Josefiny Pawlikovské. Zajímavostí této budovy je také trvanlivá a do poslední chvíle neprošlapaná šatovská dlažba.

Všechny změny a dostavby jsou podrobně popsány a dokumentovány v knize a její moderní historie je doplněna i mnohými jmény tehdejších lékařů.I vzhledem k tomu, že brzy zmizí většina starých budov a bude nahrazena areálem k modernímu bydlení, má dokumentace vývoje již bývavého nemocničního areálu svoji neocenitelnou hodnotu.


Lubomír Černošek 


 
zpátky úvod