malé logo
Okrašlovací spolek ve Znojmě
os staré Znojmo

P u  b  l  i  k  o  v  á  n  o

      100 let Klubu českých turistů ve Znojmě, 1919–2019


100 let KČT _ 1919-2019

KČT - Znojmo


Autor:  Jiří Mikulič

Vydal Mgr. Jiří Mikulič s finančním příspěvkem města Znojma, 2019, vyd. první, 52 stran.


Již před deseti lety, u příležitosti výročí 90 let od založení odboru KČT ve Znojmě vydali Mgr. Jiří Mikulič s Karlem Tunou brožuru, která přehledně a zajímavě zpracovává historii organizované turistiky na Znojemsku, a to už od dob Rakouska-Uherska, tedy od založení znojemské sekce ÖTK (Österreichischer Touristenklub) 7. 3. 1883. Stalo se tak z podnětu znojemského Zalesňovacího a okrašlovacího spolku, jehož členové se stávali také členy nově vzniklého turistického klubu. Začali nejen s organizovanými vycházkami, ale zejména se značením turistických tras v tehdy objevovaném Podyjí. Brožura samozřejmě pokračuje historií poválečnou a vznikem odboru Klubu československých turistů ve Znojmě, který byl založen 31. 3. 1919.

 V roce 2009 uspořádal znojemský KČT velkou oslavu v Městském divadle. Při této příležitosti bylo oceněno několik osobností a kolektivů, mimo jiné i Okrašlovací spolek ve Znojmě za úzkou spolupráci při vyznačování nových turistických tras. V tomtéž roce také znojemští turisté odhalili na domě na Mariánském náměstí pamětní desku Karlu Zobalovi, dlouholetému aktivnímu předsedovi KČT, který zde bydlel a obětavě pracoval pro znojemské turisty až do své smrti v roce 1937.

Mezitím dosti náhle zemřel předseda znojemského KČT Karel Tuna, který s Ondřejem Šťastníkem a Jiřím Mikuličem připravili již zmíněnou publikaci k 90. výročí KČT Znojmo. Mgr. Jiří Mikulič tak zůstal na rozsáhlé bádání o další a podrobnější historii znojemského turistického klubu sám. Osvědčil ale svoji houževnatost a ke stému výročí vzniku Klubu českých turistů ve Znojmě připravil důstojnou a pečlivě koncipovanou knížku, která vyšla koncem roku 1919.V několika přehledných kapitolách na 52 stranách seznamuje s historií a současností znojemské organizované turistiky. Do problémů a úspěchů vidí velmi dobře, neboť spolu se svojí manželkou Annou patří k zasloužilým značkařům turistických cest v regionu.
Opět začíná kapitolou o založení Rakouského turistického klubu a jeho znojemské sekce a pokračuje historií Klubu československých turistů, jeho znojemským odborem. Je zde vidět velké úsilí, které autor do tohoto bádání vložil: vše detailně zpracoval po jednotlivých rocích, od r. 1919 do r. 1938. Zmiňuje se také o lodi „Máša“, kterou znojemští turisté provozovali na Vranovské přehradě a kterou se dokonce v roce 1936 projel prezident Beneš. Tehdy ho ještě vítal předseda KČT Karel Zobal, ale byl už vážně nemocný a příštího roku zemřel. Vystřídal ho znojemský obchodník Rudolf Stloukal, který pak musel přihlížet rozpuštění Klubu čsl. turistů říšským výnosem ze dne 22. října 1938. Další kapitoly se týkají historie KČT po 2. svět. válce, a hlavně současnosti Klubu českých turistů ve Znojmě. Jsou vzpomenuty významné osobnosti: Ing. Vlastimil Bauer, vedoucí odboru dorostu pěší turistiky, manželé Sofkovi, nositelé odznaku Mistr turistiky nebo Jiřina Kračmerová, aktivní předsedkyně oblastního výboru KČT Podyjí. Zcela zaslouženě vstoupila (bohužel už posmrtně) do symbolické Síně slávy české turistiky, spolu se znojemských předválečným předsedou Karlem Zobalem.

Není zapomenuto ani na značkaře: manželé Mikuličovi stále obětavě značkují a udržují trasy v regionu. Pomáhá jim v tom už další generace, např. Ing. Jaroslav Jenšovský, Petr Badošek a mnozí další, v publikaci pečlivě vyjmenovaní. Celá knížka končí půvabnou kapitolou: „Napsali o Znojmě a Podyjí“. Jsou zde úryvky z předválečných turistických průvodců, např. od Karla Zobala nebo Jana Domínka, ale i části dopisu Alfonze Muchy, psaného starostovi dr. Marešovi a další krátké články. Je to doplněno leteckými a dalšími fotografiemi nejhezčích partií Podyjí. Vlastně celá publikace je opatřena mnoha historickými i současnými fotografiemi, které doplňují mnohaletou badatelskou práci autora. A tak i ti, kteří přímo neholdují organizované turistice a jdou jen občasně na svůj soukromý „vejšlap“, by si mohli knížku přečíst, neboť turistické hnutí na Znojemsku se už stalo pojmem a patří neodmyslitelně k historii našeho města a kraje.

dr. L. Černošek, leden 2020.

 
zpátky úvod