malé logo
Okrašlovací spolek ve Znojmě
os staré Znojmo

P u  b  l  i  k  o  v  á  n  o

    Dvě publikace k 25. výročí vzniku Národního parku Podyjí
   

npp kolektiv Podyji v proměnách času



npp kolektiv - Co ještě nevíte o NPP








Lazárek, Petr – Škorpik, Martin – Kacetl, Jiří: Podyjí v proměnách času. Das Thayatal im Wandel der Zeiten

Vydala Správa Národního parku Podyjí, Znojmo 2017, produkce a tisk: Profi-tisk group s.r.o. Olomouc, 215 stran. Překlady do německého jazyka: Dita Modrá a Hana Peroutková. Vydání první.

Národní park Podyjí byl vyhlášen 20. 3. 1991. Za tu dobu uspořádala Správa NP Podyjí množství tematicky zaměřených vycházek a přednášek, spoustu odborných seminářů, vyšlo několik desítek brožur i obsáhlých publikací. Ke čtvrtstoletému trvání parku připravili pracovníci Správy NP Podyjí dvě knihy, svým pojetím docela odlišné.

První je více reprezentativní. Je to kniha „Podyjí v proměnách času“ autorů Petra Lazárka a Martina Škorpíka - pracovníků Správy NP Podyjí a spoluautora Jiřího Kacetla, historika Jihomoravského muzea ve Znojmě. Tento kolektiv měl šťastnou ruku už při zvolení zaměření knihy. Jedná se vlastně o velký soubor fotografií, zpoloviny historických, zpoloviny současných, fotografovaných z podobného místa. Jsou řazeny systematicky podle tématiky do devíti kapitol. Přínosem pro knihu je zejména skutečnost, že výborný fotograf Petr Lazárek má Podyjí prochozeno křížem krážem a zná tak „fotogenické“ i „obyčejné“ pohledy na krajinu. Jiří Kacetl zase opatřil staré fotografie, obrazy a mapy přesnými a zajímavými historickými informacemi a Martin Škorpík se spoluautory napsal odborné, zajímavé a přitom čtivé články. Správa Národního parku Podyjí může být na toto výsledné dílo oprávněně hrdá – kniha může dobře posloužit i jako vhodný dárek, který nejen potěší, ale také obohatí čtenáře svým obsahem. Publikace je dvojjazyčná, texty jsou uváděny česky a německy, také název knihy má německou mutaci: „Das Thayatal im Wandel der Zeiten“.

Správa Národního parku Podyjí může být na výsledné dílo oprávněně hrdá – kniha může dobře posloužit i jako vhodný dárek, který nejen potěší, ale také obohatí sděleným obsahem.




Rothröckl, Tomáš a autorský kolektiv: Co ještě nevíte o Národním parku Podyjí ani po 25 letech od jeho vyhlášení?

Vydala Správa Národního parku Podyjí, Znojmo 2017. Ilustrace Jindřich Janíček. Tisk: Profi – tisk group s.r.o. Olomouc, 128 stran. Vydání první, náklad 1000 ks.

Druhá publikace „Co ještě nevíte o Národním parku Podyjí ani po 25 letech od jeho vyhlášení“ je koncipována téměř jako protiklad. Je vytištěna na „obyčejném“ papíru, s černobílými fotografiemi a střídmě barevnými, ale výraznými ilustracemi znojemského rodáka Jindřicha Janíčka z pražské výtvarné skupiny Take Take Take. Vedoucí autorského kolektivu a současný ředitel Správy NP Podyjí ing. Tomáš Rothröckl zde s úspěchem rozdělil odborný výklad do jedenácti kapitol a jeho spolupracovníci každou z nich zpracovali do hloubky a při tom přehledně. Dozvíme se zde vše podstatné o krajině, floře i fauně, obcích i památkách, navíc i o turistice nebo dalším výzkumu a spolupráci rakouskou stranou NP Thayatal na druhé straně řeky Dyje.

Závěr knihy tvoří „Milníky“, zhuštěný informativní přehled všeho podstatného od roku 1793 do roku 2016.

Obě knihy se tak vhodně doplňují a prolínají – nejlépe bude mít je v knihovně hned vedle sebe.

 


Lubomír Černošek







zpátky úvod