malé logo
Okrašlovací spolek ve Znojmě


o s l a v y   a   v ý r o č í  

Charles Sealsfield

( *1793 - †1864)

                                                                    Charles Sealsfield hrob v Solothurnu                                                                                      
       
Archiv OS ve Znojmě       
                                                                                                                                                                       


Spolek uctil památku spisovatele Charlese Sealsfielda


Okrašlovací spolek ve Znojmě a Společnost Charlese Sealsfielda si  v pondělí  26. května 2014 připomenuli  150 let od spisovatela úmrtí.  Setkáním u Sealsfieldovy busty v Horním parku ve Znojmě, položením věnce a četbou několika úryvků z jeho tvorby se tak znojemská veřejnost znovu seznámila s jeho literárním významem.

Známá vyhlídka nad Dyjí u Popic v Národním parku Podyjí - Sealsfieldův Kámen – bývala místem, kde tento popický rodák rád sedával.  Sám ještě – jako Karel Postl netušil, že se stane proslulým spisovatelem, ale ani to, že za kritiku Metternichova režimu se na tato místa už nikdy nevrátí.   Dokonce si v Americe zvolil pseudonym Charlese Sealsfield a jeho identita byla odhalena až po smrti ve švýcarském Solothurnu, kde je také pohřben (viz foto hrobu).

Z jeho tvorby jsou nejznámější díla: „Rakousko jaké je“ i s popisem života v tehdejším Znojmě, dále soubor povídek „Kniha o kajutě“ ze severní Ameriky v první polovině 19. Století a dobrodružný román „Tokeah aneb Bílá Růže“ – předchůdce později tolik oblíbených románů o Indiánech od Karla Maye.


Dr. L. Černošek, květen 2014


viz také:


zpátky úvod