logo 

Zachraňme naše parky

Zachraňme naše parky   

i další zeleň


OS


ve

ZNOJMĚ
          
 
                                 



Radnice zřizuje nové psí výběhy, chce ochránit zeleň

   
Zničené stromy a popálený trávník od psí moči a exkrementů. Vedení města přišlo s řešením – vyčlenilo pro venčení psů nové výběhy. Městská zeleň Znojmo musela letos ve Středním parku pokácet sedm vzrostlých stromů. Posudek ukázal, že důvodem špatného stavu dřevin byla kromě sucha i agresivní psí moč, která je vysoce koncentrovaný solný roztok a v kombinaci se suchem je pro rostliny toxická. „Nechci být politikem minulosti, který by to řešil zákazem vstupu pejsků do parků. Proto ve snaze udržet zdravou zeleň, a zároveň potěšit pejskaře, jsme vyčlenili tři místa, kde vzniknou nové psí výběhy,“ říká starosta Jakub Malačka.

O problematice diskutovali i členové komise pro životní prostředí pod vedením Otto Boudy. Ve Znojmě je hlášeno přes 2400 psů, ve skutečnosti jich tu žije mnohem více. V průměru každý pes vyprodukuje ročně 400 litrů moči a 11 kilogramů exkrementů.
Pro Znojmo to znamená více než 1 milion litrů moči a 27 tisíc kilogramů exkrementů ročně. Jako nejúčinnější a jediná trvalá ochrana zeleně se jeví regulace venčení, která jde ruku v ruce se zřizováním alternativních stanovišť pro močení psů – volných výběhů.

Znojmo má od roku 2018 jeden výběh na ulici Přímětická. „Rozhodli jsme se pro pejskaře vybudovat další tři velké výběhy, a to v Horním a Dolním parku a v příkopu pod Vlkovou věží. Ve  všech jmenovaných lokalitách bude hotovo během léta. Pokud se postupně zničí pouze tyto části parků, jsme připraveni je opakovaně revitalizovat,“ zdůvodňuje situaci starosta Jakub Malačka. Jestli toto řešení nepomůže, má město do budoucna pouze dvě možnosti. Buďto se smířit s  postupným odumíráním stromů v parcích, nebo do nich zakázat vstup pejskařům, jako k  tomu přistupují jiná města. „Chtěl bych proto majitele pejsků požádat, aby se svými mazlíčky chodili primárně do  výběhů. Většina pejskařů se chová uvědoměle a já jim za to děkuji. Těm ostatním bych rád připomněl povinnost mít pejska při pohybu ve veřejném prostoru na  území města na  vodítku nebo s náhubkem, zároveň pod přímým dohledem a především po něm uklízet,“ uzavírá starosta. Na dodržování chování psů ve městě dohlíží strážnici Městské policie Znojmo.

Za neuklizení exkrementů po psovi mohou uložit majiteli pokutu až do výše 10 000Kč

                                                        






Autor: kj, lp, Znojemské listy, 24.06.2021

 
  
zpátky úvod