logo 

Zachraňme naše parky

Zachraňme naše parky   

i další zeleň


OS


ve

ZNOJMĚ
          
 
                                 



Vědci ve Znojmě zkoumají, jak pěstovat zeleň ve městech, dávají stromům hydrogel

Gelové injekce ke kořenům stromů i čidla na sledování vlhkosti a klimatických podmínek. Nástroje, které vpravili do půdy vědci z Mendelovy univerzity v Brně se sídlem v Lednici v parcích ve Znojmě. Výzkum ukáže, jak nejlépe pěstovat zeleň ve městech.  

Hydrogel ve Znojmě
Oblast je nejsušší v republice.
Na snímku pracovníci Městské zeleně při injektáži. | Foto: Město Znojmo

Odborníci Zahradnické fakulty v Lednici spolupracují s hydrometeorology i pracovníky Městské zeleně ve Znojmě. „Čidla v půdě budou ve vybraných lokalitách monitorovat vlhkost a teplotu v různých hloubkách. Zjistíme, zda se srážková voda či závlaha dostane ke kořenům stromů a k jakým změnám teplot dochází během roku,“ přiblížil ředitel Městské zeleně Znojmo Radoslav Habrdle..

Ke stromům zároveň aplikovali pomocí injektážního stroje hydrogel nebo speciální mykorhizní přípravek. „Výzkum by měl ukázat, která z metod je pro stromy nejefektivnější,“ dodal ředitel.
  
Podle vedoucího Ústavu šlechtění a množení zahradnických rostlin zahradnické fakulty Petra Salaše doplní výsledky ze Znojma údaje z velkých měst, například Brna. „Znojmo je ve velmi suché oblasti a dobře se tu starají o zeleň. Jsou také teprve druhým městem v republice, které ji ošetřuje novou technologií, injektážemi půdních látek do kořenového prostoru stromů a keřů,“ vyzdvihl Salaš.

Znojmo je tak jedním ze čtyř měst v republice, v nichž se výzkum uskutečňuje. „Výsledky nás mohou v péčí o zeleň posunout dál, můžeme být inspirací pro ostatní,“uvítal zájem vědců starosta Znojma Jakub Malačka.

Znojmo je jedním ze čtyř měst v republice, kde výzkum vědci provádí.
   






Autor: Dagmar Sedláčková, Znojemský deník, 12.03.2021

 
  
zpátky úvod