malé logo

Okrašlovací spolek ve Znojmě
      Staré Znojmo - obrázek

 Naše životní prostředí


                                        
 
životní prostředí -- město  
   
 
Znojmo se v kvalitě života dál propadá

Třetí ročník celostátního průzkumu Index kvality života, sestavený projektem Obce v datech a konzultační společností Deloitte, opět nevyzněl pro Znojmo dobře.  Z 206 obcí s rozšířenou pravomocí se ocitlo až na 187. místě a nejhorší je z obcí v Jihomoravském kraji. Index porovnává devětadvacet veřejně přístupných ukazatelů včetně úrovně zdraví, dostupnosti lékařské péče, podmínek pro práci, bydlení, vzdělání, dostupnost služeb, vztahy mezi lidmi... Ve známkovacím rozpětí 0 až 10 dosáhlo Znojmo nejlepšího výsledku 5,4 bodu v oblasti zdraví a životního prostředí. Naopak ani desetinu bodu nezískalo v sekci materiálního zabezpečení a vzdělání. Pokud se týká služeb a mezilidských vztahů, získalo Znojmo 2,6 bodu. Hodnocení kvality života zůstalo jako loni na úrovni 2,7 bodu, ale oproti loňsku si  v pořadí obcí o stupínek pohoršilo. Ve srovnání s prvním ročníkem je to zhoršení o pět příček.
Celkově v rámci republiky setrvávají na prvním místě středočeské Říčany s plným ziskem deseti bodů. Hlavní město Praha je na druhém stupni s 9,4 bodu. Poslední je opět Orlová. Z jihomoravských obcí se nejlépe umístil Slavkov u Brna, který skončil třetí (7,8 b.),


Hustopeče druhé v JMK
Hustopeče, von RomanM82 - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32577223


Druhé
 jsou v krajském pořadí Hustopeče

V celostátním pořadí jsou šesté (7,3 b.), teprve na sedmém místě skončilo Brno (7,3 b.).

K hodnotícím kritériím mohou být výhrady. Například, že k vyššímu bodovému zisku přispívá blízkost velkých měst Prahy a Brna, jejich vybavenost slouží i obcím v okolí.
Mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková obhajuje Znojmo tím, že nebylo zohledněno vše, například možnost občanů Znojma pracovat v Rakousku, či přímé vlakové spojení s Vídní. Možná to je argument. Ovšem i tak by Znojmo patrně o mnoho vpřed nepostoupilo.

Z pětadvaceti pohraničních měst ležících zhruba ve stejné vzdálenosti od hranic s Rakouskem a Německem, by Znojmo bylo asi na 20. místě.


Znojemské dění komentuje: Jiří Cmunda Roupec, e-Rojnost č. 165, 17. 11. 2020



V roce 2019 se Znojmo umístnilo ve stejném přehledu na 186 místě - viz také:
Jak se žije na jižní Moravě


   
zpátky úvod