OS ve Znojmě - logo OS Znojmo
strom
 logo OS
 hmyz - včela Paměť krajiny 

 
živá
příroda
savci -liška

ptačí budky pro Gránice

 

Ptaří budky pro Gránice

ptačí budky pro gránice

   

Text: Haló noviny, 2021
 

    Na článek a výzvu „Adoptuj si ptačí budku“, v tisku a na Facebooku, reagoval i Okrašlovací spolek.

Předseda spolku Otto Bouda po konzultaci s členy OS nakonec adoptoval 5 malých budek a 1 velkou budku pro ptáky v Gránicích. Městským lesům Znojmo, které akci organizují, také z našeho spolkového fondu patřičnou částku zaplatil. Navíc za sebe ještě adoptoval 2 ptačí budky dr. Hammer a 2 budky Otto Bouda.

Dr. Černošek na podzim 2020 procházel Gránice a kontroloval budky, které tam dali v dubnu 2013 ještě s naším bývalým členem Okrašlovacího spolku, Honzou Švandou, ale už žádnou nenašel.  Bylo to asi proto, že Městské lesy dělaly dost úprav v Gránicích i s kácením některých stromů. Takže se teď budky obnoví.

Gránický lesopark založil a trvale o něj pečoval Zalesňovací a okrašlovací spolek ve Znojmě, jak o tom píše v „Pamětní knize města Znojma“ Anton Vrbka:

Okrašlovací a zalesňovací spolek ve Znojmě byl založen roku 1878 a zasloužil se o zalesnění holých skal v bližším i vzdálenějším okolí města, vybudoval cesty a odpočinková místa. Svou pozornost vždy zaměřoval také na ochranu přírody a ptactva. …  Když roku 1887 zničil lesní požár porost na levobřežním svahu Gránického údolí, spolek jej opět zalesnil, upravil zde cesty a pěšiny, položil mosty a lávky a proměnil tak celé údolí v místo vhodné k procházkám i k odpočinku. To bylo možné zejména po roce 1889, kdy byla odtud přeložena vojenská střelnice na Sextenberg (Načeratický kopec) a spolek vykoupil od drobných vlastníků pozemky na dně údolí. Pan Kerneker daroval spolku své louky, které ležely v tomto prostoru." …

V této činnosti pokračoval Okrašlovací spolek i po první Velké válce: … „Pět cest v Gránicích bylo pojmenováno po zasloužilých mužích Okrašlovacího spolku. Byli to Anton Brosch, Leopold Ritter von Haberler, Ferdinand Kerneker, Franz Lerch a Adolf Oborny. O nejnovější cestu se zasloužil 24. pěší (střelecký pluk), a proto nese jeho jméno. Útulna v Gránicích je pojmenována po Gottfriedu Tkanym. …. V horní části Gránic byl zřízen Piwetzův pramen. Od roku 1921 se na činnosti spolku podílejí i Češi.

Autoři: Luboš Černošek, Karel Jakl 2021, Anton Vrbka, 1927 (překlad Jiří Svoboda, 1992)


zpátky

index úvod