OS ve Znojmě - logo OS Znojmo
strom
 logo OS
 vinice
Paměť krajiny 

 
ovoce
zelenina
víno
vinice
     
 
Vinařství na Znojemsku
je nejlepším v České republice
Nyní prodává vína i v Koreji a USA
 
Příběh vinařství Thaya z Havraníků na Znojemsku ukazuje, že Moravané mohou být hrdí na svá vína. Tamní vinaři, které hned na začátku kariéry zbrzdila pandemie Covidu-19, nyní zvítězili podruhé za sebou v soutěži Vinařství roku v kategorii střední vinařství a tentokrát získali také absolutní titul.
 
Vinařství THAYA - enolog Jakub Smrčka
                               Vinařstvím roku 2023 se stalo Thaya vinařství ze Znojemska.            
           Večer moderovaný Markem Ebenem v brněnské hvězdárně se nesl ve spojení vína a umění. 


Svá vína nyní vyvážejí například do Polska, Španělska, ale i Jižní Koreji a Spojených států amerických. Nyní věří, že můžou tyto úspěchy pozvednout celé Znojemsko.

Vinařství Thaya je citlivě zasazené v Podyjí, odráží se v něm linie svahů Havranického vřesoviště tamního národním parku. V soutěži Vinařství roku se kromě kvality vína hodnotí také další detaily, posuzuje se celkový trend, architektura a globální pohled na celé vinařství.

Hodnotí se také filozofie a celkový přínos. Máme z toho velkou radost. Naše firma je mladá, jsme rádi, že jsme se prosadili na trhu. Je to známka toho, že věci děláme dobře a jsme na dobré cestě, ale nesmíme polevit,“ popisuje hlavní enolog vinařství Jakub Smrčka.

Právě celkový přínos vnímá Vinařství Thaya jako důležitý. Vítězství berou zástupci vinařství jako závazek do budoucna a také jako možnost posunout celé Znojemsko kupředu. „Jsme na to obrovsky pyšní a možná si ani neuvědomujeme, jaký závazek to pro nás do budoucna znamená. Věřím, že dokážeme posunout celý region, který byl vždy trošku upozaděný za jinými vinařskými kraji jako jsou Mikulovsko a Pálava. Myslíme, že to může přivést do naší oblasti hodně turistů se zájmem o vinařství. Chceme Znojemsko zvelebovat,“ vypráví enolog Smrčka.

Vinařství přitom nemělo lehké začátky. Vzniklo v roce 2019, tedy těsně před koronavirovou pandemií. Ta vinaře vrátila zpátky na začátek. „Zabrzdilo nás to v honbě za něčím a vrátilo zpátky na start. Podrželi nás naštěstí privátní zákazníci. Bylo to těžké, ale alespoň jsme pořádně propracovali naši filozofii. Začali jsme se věnovat půdním podmínkám a ujasnili jsme si cíle. Teď z toho těžíme,“ pokračuje Smrčka.


Soustředí se na vývoz do zahraničí

Vinařství se nyní hodně soustředí na vývoz do zahraničí. Mezinárodních soutěží se však příliš neúčastní. „Hodně cílíme na vývoz. Směřujeme ho hlavně do Polska, Španělska, USA nebo Koreji. Nelpíme na soutěžích, není to priorita a moc se jich neúčastníme. Známkou úspěchu je pro nás hlavně obliba a prodej. Ve světě bohužel na české víno nikdo nečeká. Myslím ale, že se časem stává moravské víno známější. Vinařství v Česku udělalo za poslední dobu obrovský technologický skok,“ říká Smrčka.

Sází převážně na suchá bílá vína. Podle zástupců vinařství mají pět vlajkových lodí: Ryzlink rýnský, Sauvignon blanc, Veltlínské zelené, Chardonnay a Pinot noir. Enolog Smrčka výrobu Thaya vín obrazně připodobnil k hrnčířství. „Víno tvarujeme, modelujeme co do nejlepší možné podoby,“ uvádí.

Podle Smrčky bylo klíčové nastavit si plány a filosofii. „Velmi důležité je, že víme co a kolik toho chceme dělat a prodat, to nás posouvá mílovými kroky kupředu. Dále je super to, že máme stejný názor na víno s majitelem a vzájemně jsme si sedli. A hlavně jsme pochopili jaký obrovský potenciál máme v našich vinicích, zohledňujeme podmínky, půdní podloží a klima,“ podotýká.

Vinařství THAYA
   
Právě specifické klima u řeky Dyje, na niž název vinařství odkazuje, a půdní podmínky, mají vliv na chuť a charakter výsledného vína a díky tomu se Vinařství Thaya odlišuje od ostatních. „Máme vlastní styl vín. Čerpáme z našeho mikroklimatu, které je malinko chladnější. Takže dělá vína svěží, pikantní a šťavnatá. Kvalita je pro nás nejdůležitější věc,“ popisuje enolog.

Smrčka zároveň apeluje na české zákazníky, aby podpořili místní vinaře, protože zdejší vína jsou jedinečná. „Chtěl bych, aby se lidé nebáli být patrioti, na Moravě i v Čechách najdeme vynikající vína, která nenajdeme nikde jinde na světě. Pro vinaře je to navíc to největší potěšení, když jeho kvalitní víno čeští lidé ocení,“ dodává.
 
Národní sommelierka České republiky a členka poroty Klára Kollárová vyzdvihla u Thaya vinařství nabídku a služby pro zákazníky. Umí krásně propojit víno a gastronomii,“ podotýká.
Vinařství THAYA
 
Thaya vinařství:

  • Kategorie: střední vinařství (produkce od 50.001 až 200.000 l/rok)
  • Vinařská podoblast: Znojemská
  • Obec: Havraníky
  • Thaya vinařství se nachází na okraji obce Havraníky na Znojemsku. Nově vybudovaný areál vinařství neslouží jen pro výrobu vína, ale pro zákazníky nabízí kompletní služby vinařské turistiky jako je hotel a restaurace. Základní filozofií vinařství je respekt k přírodě̌ a úcta k regionu, proto v jejich názvu najdete řeku Dyji – německy Thaya. O celý proces výroby se ve vinařství stará Jakub Smrčka, který se stal Enologem roku 2021. V roce 2020 se jejich Pinot Blanc stal absolutním vítězem Salonu vín. V soutěži Vinařství roku pak Thaya opanovala kategorii středních vinařství také za rok 2022.

 
Autoři: Přemysl Spěvák, Tomáš Kouřil, Znojemský deník - klub, 02. 02. 2024
Foto: Deník/Přemyal Spěvá
k


   

zpátky

index úvod