malé logo
Okrašlovací spolek ve Znojmě
os staré Znojmo

P a m ě ť   m í s t a

120 let od slavnostního otevření městského divadla ve Znojmě  -  29. září 1900 

Pro novou divadelní budovu ve městě Znojmě byl 31. ledna 1899 vybrán zastupitelstvem města stavební projekt vídeňského architekta Alexandra Grafa v tehdy obvyklém historizujícím stylu. Ještě před tím se bouřlivě debatovalo o místu, kde bude nové divadlo postaveno. Nakonec to vyhrálo Salisovo náměstí (dnešní náměstí Republiky ve Znojmě). Vlastní stavební práce provedla znojemská stavební firma ing. Adolfa Janische. Interiér je kombinací stylů novorenesance a novobaroka a téměř kopíruje vzhled vídeňského Jubilejního divadla (dnes Volksoper – Lidová opera), stejného architekta. Štukatérské práce a pozlacení provedly rovněž dvě vídeňské firmy. Za pozornost stojí i malovaná opona od vídeňských dekoratérů Schallunda a Franka. Jejím ideovým námětem je motiv „U pramene poezie“. Múza poezie sedí u lesního pramene, alegorického zdroje lyrické poezie a vzadu na obzoru je vidět panorama města Znojma. Podle některých je to pohled z přírodní rozhledny „Kuketai“ v oblouku Dyje na svazích Načeratického kopce. Rozeznáváme v dáli radniční věž, chrám sv. Mikuláše a skálu nad Dyjí se znojemským hradem. Protipožární železná opona je vyzdobena geometrickými motivy a napodobuje tkaný gobelín.
Další znojemská firma, která se podílela na vybavení divadla byla Firma „Dittmar Rudolf“, Její vídeňský závod na výrobu osvětlovacích těles navrhl a dodal osvětlení. Kapacita hlediště byla nakonec upravena pro 616 diváků.

Městské divadlo ve Znojmě bylo slavnostně otevřeno v sobotu 29. září 1900. Slavnostního večera se mimo jiné zúčastnili moravský zemský hejtman hrabě Vetter von der Lilie, baron Seefried se svou manželkou Alžbětou (vnučkou císaře Františka Josefa I.), architekt divadla Alexander Graf, znojemský starosta Johannes Haaße.  Večer byl zahájen slavnostní předehrou složenou a dirigovanou městským hudebním ředitelem Jindřichem Fibym, hrál znojemský symfonický orchestr. Následovalo zvednutí ohnivzdorné opony a obecenstvo bylo překvapeno překrásnou barevnou, malovanou oponou. Také zvednutí této opony přineslo další překvapení – jednoaktovku „Prolog“ od Rudolfa Welika, která přítomným představila všechny významné „osoby“ starší i modernější poezie, známé z dramat, oper, operet, veseloher a frašek, které uváděla řecká múza Thalia. Večer byl zakončen veselohrou „Zwei glückliche Tage“ (Dva šťastné dny) autorů Schöntana a Kadelburga.      
Návštěvnost divadla byla vždy vysoká, a tak v r. 1909 bylo do přízemí přidáno ještě dalších 20 sedadel.

Vystupoval zde např. herec Max Pallenberg  (* 18.12.1877 Vídeň, † 26.06.1934 Karlovy Vary), který debutoval v Šumperku, a který se později výrazně uplatnil v Berlíně, ale také v Londýně, Mnichově, Vídni a v Litoměřicích. Až do konce roku 1918 se hrálo pouze německy, pak zde převážila čeština. Za první čsl. republiky ve Znojmě hráli např. Eduard Kohout, Jaroslav Vojta, Marie Nedošínská nebo Ferenc Futurista. Zazněly zde árie v podání Emmy Destinové, v divadle vystoupil také houslista Jaroslav Kocián. V městském divadle byl ve 20. letech 20. století angažován na začátku své kariery také Willi Forst (* 7.4.1903 Vídeň, † 11.8.1980 Vídeň) jako člen operetního sboru a i jako sólista. Později se stal světoznámým hercem, zpěvákem, scenáristou, režisérem a producentem, na př. ve filmu "Bel Ami" (Miláček - podle Guy de Maupassanta).

V dubnu 1945, po velkém leteckém náletu na Znojmo utrpělo i divadlo. Letecká bomba těžce poškodila celou levou stranu budovy. Divadlo ale bylo hned po válce, v letech 1945 až 1946, nákladem jednoho milionu korun opraveno a modernizováno. Jeho velký kulturní rozmach nastal zejména v šedesátých letech 20. století. I když mělo stále jen amatérský soubor, pod vedením režiséra Františka Jambora a ve spolupráci s brněnským scénografem Aloisem Vobejdou se uplatňovalo na různých soutěžích a cizích scénách. Posledním z „velkých“ režisérů byl Jiří Čapoun, který však předčasně zemřel. Současný soubor nese název „Divadelní spolek Rotunda“.

K stému výročí vzniku znojemského divadla, byla v roce 2000 provedena celková rekonstrukce budovy a interiéru, kterou navrhla Ing. Arch. Blanka Rudolfová, znojemská památkářka a členka Okrašlovacího spolku ve Znojmě.

V roce 2014 vstoupilo na prkna znojemského divadla "Divadelní studio MV" (Martiny Výhodové), byla uvedena historicky 1. divadelní hra souboru – Balada z hadrů (Voskovec a Werich). Studio má aktuálně  v repertoáru 9 divadelních her, s kterými úspěšně vystupuje nejen ve Znojmě, ale i v Praze..


divadlo - ca. 1900
ca. 1900
MD Znojmo
ca. 1960
divadlo - 2020
2020




osvětlení -Rudol Dittmar - 1899 osvětlení -Rudol Dittmar - 1899

Návrh na osvětlení Městského divadla od firmy Rudolf Dittmar


rekonstrukce interiéru, Blanka Rudolfová - 2000
Interiér po rekonstrukci 2000 -  Ing. arch. Blanka Rudolfová



Autor: Lubomír Černošek a Karel Jakl, březen - květen 2020.
Foto:  archiv Karel Jakl (1), 
archiv Milena Michulková (2), Karel Jakl (3),  archiv Libor Šturc (4-6)

                                                                 
zpátky úvod