malé logo

Okrašlovací spolek ve Znojmě
Staré Znojmo - obrázek


P  a m ě ť      m í s t a


Německá vzducholoď LZ 127 Graf Zeppelin
(17. 10. 1929 nad  Znojmem)
Vzducholoď Graf Zeppelin
Horní náměstí  - 17. 10. 1929
JMU Znojmo




Německá vzducholoď LZ 127 Graf Zeppelin

odstartovala v domovském Friedrichshafenu 15.10.1929 na tzv. Balkanfahrt s hlavním cílem v Bukurešti (16.10). Během zpáteční cesty, tzv. Schlesienfahrt, která vedla přes území dnešního Polska (Opolí, Vratislav) byla z důvodu husté mlhy nucena změnit původně plánovanou trasu letu a ze Slezska se vracela přes Moravu. Díky rozmaru počasí se tak 17.10.1929 nečekaně objevila vzducholoď Graf Zeppelin také nad Znojmem (viz foto - kde je zachycena nad Horním náměstím).

Jedním ze zdrojů financování všech letů byla i přeprava poštovních zásilek (na palubách vzducholodí bývala také palubní pošta). Poštovní zásilky nesené na palubě byly předávány (a přijímány) k další přepravě při přistáních vzducholodí. V případě, že vzducholoď v některém místě nepřistála, byla pošta také shazována ve speciálních pytlech s požadavkem na předání na nejbližší poštu.

Z této "Schlesienfahrt" je známo také 22 "shozených" a na znojemskou poštu předaných zásilek. Na obrázku je jedna z nich - pohlednice s otiskem denního razítka pošty Znojmo 1,  a palubních razítek (Luftschiff Graf Zeppelin).

Odesílatelem pohlednice byl člen posádky, navigátor Max Pruss. Ten se stal v roce 1937 kapitánem jiné vzducholodi - LZ 129 Hindenburg. Během jejího ztroskotání 6. května 1937 zachránil z hořících trosek pět lidí, ač sám utrpěl rozsáhlé popáleniny



starosta J. Mareš - autor: O. Zemina
letecká pošta - Graf Zeppelin 



Autor: Jiří Kacetl, listopad 2020



                                                                 
zpátky úvod