malé logo
Okrašlovací spolek ve Znojmě
os staré Znojmo

P a m ě ť   m í s t a
   
Hudební festival láká na Harmonii planet. Znojmo ji uslyší poprvé za tři sta let
 
 
Hudební festival Znojmo neodmyslitelně patří k první polovině prázdnin. Milovníci hudby se mohou od 14. až 30. července těšit na více než třicet koncertů a doprovodných akcí. Devatenáctý ročník s podtitulem Oslava hudbou se uskuteční na různých místech města Znojma a také v jeho okolí, v přírodě i v prostorách zámků a kostelů.
   
Adam Plachetka - hfz
 Adam Plachetka v hlavní roli oratoria Saulv jednom z minulýcxh ročníků. Foto: Petr Vokurek | Foto: se svolením Hudebního festivalu Znojmo

Na programu budou dva koncerty Pavla Šporcla a zahrají i další interpreti z oblasti klasické hudby. „Nezapomene ale ani na cimbálovou muziku, jazz a také na gastroakce. Ve vlastní produkci tentokrát připravujeme inscenaci Harmonie planet Antonia Caldary. Bude to v obnovené premiéře po tři sta letech,“ pozvali pořadatelé.

Oslavná serenata Harmonie planet zazněla poprvé v roce 1723. Karel VI. a jeho manželka Alžběta Kristýna, které byla věnována, ji s nadšením vyslechli téhož roku ve Znojmě, když se vraceli po korunovaci do Vídně.

Festival nabídne i hudbu v ulicích nebo vystoupení malých géniů. V programu zůstává také stálice, setkání festivalů na Heiliger Steinu, nebo Tour de varhany.
   

     
hfz
   


 Webeditorka: Ilona Pergrová, Znojemský deník,
.2023
 
                                                                 
zpátky úvod