malé logo
Okrašlovací spolek ve Znojmě
os staré Znojmo

P a m ě ť   m í s t a


Otestují nový šperk náměstí. V centru Znojma bude na zkoušku stát maketa kašny

Dřevěnou maketu budoucí kašny ve skutečné velikosti začali v úterý stavět řemeslníci na Horním náměstí. Vedení města chce vyzkoušet, jak bude kašna s názvem "Koruna Znojma" sedět do polohy náměstí.


Maketa kašny - Horní náměstí

Foto: MěÚ Znojmo


„Rozhodli jsme se nechat truhlářem zhotovit maketu vítězného návrhu kašny a přímo na místě samém ověřit, zda svojí velikostí odpovídá měřítku Horního náměstí a poloze jejího umístění. Maketa se s originálem shoduje jen v objemu, nikoliv ve vzhledu nebo funkčnosti,“ vysvětlil starosta Jan Grois.

Ve středu se spolu s autorem vítězného návrhu sejdou u makety zástupci soutěžní poroty, městská architektka a památkáři.

Model na náměstí bude ve skutečné velikosti. "Bude se ale opravdu jednat pouze o maketu, která bude jen schematicky zachycovat v hrubých obrysech objem budoucí kašny. V reálu bude kašna samozřejmě mnohem krásnější. Díky svému prolamovanému obvodovému plášti, který bude zdobený zlacením, bude na náměstí působit jako šperk. K tomu všemu si ještě musíme představit i tryskající vodu a pocit ochlazení, který nám kašna dá,“ dodal místostarosta Jakub Malačka, který bude ve středu rovněž přímo na místě. Další den maketu zase rozloží a odvezou.

Ladění detailů

Jak má kašna vypadat, je vidět na vizualizacích. V současné době radnice s architektem ladí potřebné detaily, které se zapracují do projektové dokumentace. Následně radnice podá žádost o stanovisko památkové péče a o vydání potřebného stavebního povolení. Pokud vše půjde hladce, mohla by se kašna stavět příští rok.

Architektonickou soutěž radnice loni vyhlásila podle pravidel České komory architektů, takže hlavní slovo měli odborníci na architekturu, veřejný prostor a technologii, nikoliv politici. K zasedání hodnotící poroty byl přizván i zástupce Národního památkového ústavu.

Do soutěže byl přihlášeno celkem jednapadesát návrhů. Prezentaci všech návrhů město pro veřejnost pořádalo loni v červnu, přes prázdniny pak byly panely s došlými návrhy vystavené v uličce vedle radnice.

Autorem vítězného návrhu „Koruna Znojma“ je architekt Štěpán Matějka ze Žďáru nad Sázavou.



Zdroj: https://znojemsky.denik.cz/zpravy_region/maketa-kasna-sperk-znojmo-horni-namesti.html - 29. 01. 2020



                                                                 
zpátky úvod další