malé logo
Okrašlovací spolek ve Znojmě
os staré Znojmo

P a m ě ť   m í s t a

 
 Znojmo: voda v dalších kašnách opět poteče. Historické doplní i jedna moderní

Bouřlivá voda kolem znojemských kašen bublá už smířlivěji. Ještě před rokem vřela ta na Horním náměstí pod tlakem petice zastánců historie proti příznivcům soudobé moderní architektury. Teď našli kompromis. Na náměstí najdou nakonec místo pro obě varianty kašen.
Informaci potvrdil Deníku Rovnost dlouholetý zastupitel, iniciátor petice za historickou repliku kašny a dnešní předseda výboru pro územní plánování a rozvoj Jiří Kacetl. „S koaličními partnery zvažujeme, že by na Horním náměstí vznikla na původním místě replika historické kašny a na novém místě by se postavila moderní varianta, takzvaná Koruna. O detailech chceme brzy informovat veřejnost,“ potvrdil Kacetl.
Znojemští diskutují o kašně už dlouhé roky, vyhlásili i architektonickou soutěž, z níž vzešla jako vítězná Koruna s ochlazovacími prvky i vodními efekty. Zatím je ale náměstí prázdné.

  
Kašny Znojmo - 2021

Blíž k realizaci už naopak má replika kašny na Mikulášském náměstí, v blízkosti stejnojmenného kostela, který je dominantou města. „Díky dochované historické fotografii zpracoval projektant detailní projektovou dokumentaci, během léta může jít kašna do výroby a na podzim ji můžeme instalovat,“ přiblížil ve čtvrtek odpoledne na místě skupině zájemců Kacetl.

Oživení historického náměstí kašnou vítá i vedoucí sousedící Indické a nepálské restaurace Monika Andreášková. I když s menšími rozpaky. „Měli jsme obavy, že přijdeme kvůli nedostatku místa o restaurační zahrádku, byla jsem kvůli tomu i na radnici. Tam mě ale uklidnili, že se vejdeme, jen se prostor zahrádky možná trochu zkrátí,“ uvedla žena.

 
Autor: Dagmar Sedláčková,Znojemský deník, 21.05.2021









                                                                 
zpátky úvod další