malé logo
Okrašlovací spolek ve Znojmě
os staré Znojmo

P a m ě ť   m í s t a

Kdysi slavné výrobní podniky ve Znojmě? Z pěti nepřežil jediný

Znojmo – Devadesátá léta minulého století by se ve Znojmě dala nazvat velkým hrobařem výrobních podniků. Postupně z různých důvodů jako bylo omezování výroby či dokonce tunelování skončila slavná Fruta, která vyráběla sterilované okurky, ale také obuvnický podnik Závody Gustava Klimenta, mlékárenská firma Lacrum či strojírenský Motorpal. Jen na jednom místě se dnes stále vyrábí. Po Gale v areálu funguje firma na výrobu kabelových systémů.


Minulé podniky ve Znojmě


závod Fruta

SLAVNÁ FRUTA. Na snímku z roku 1958 je dnes již neexistující konzervárenský podnik Fruta, která až do roku 2002 vyráběla známé sterilované okurky. Před lety budovy zmizely při demolici. V areálu dnes vzniká nové nákupní centrum.

stará Gala

OBUVNICKÝ PODNIK.
Gala neboli Závody Gustava Klimenta. Původní podnik na výrobu obuvi v dnešní Průmyslové ulici ve Znojmě zachvátil na jaře roku 1975 požár. Snímek je z roku 1970. Staré budovy podlehly demolici a v areálu vznikla nová Gala.
závod Lacrum

MLÉKO ZKYSLO. Známý mlékárenský podnik Lacrum v Dobšické ulici ve Znojmě skončil svůj provoz neslavně. Soudy před lety řešily jeho vytunelování. V areálu pak ještě nějakou dobu sídlila firma na sušení mléka, tak však pro dluhy skončila také. Dnes zde sídlí Znojemská dopravní společnost Psota.
závod MotorpaL
 
MOTORPAL. Znojemská pobočka bývalého jihlavského podniku Motorpal v dnešní ulici Dr. Milady Horákové ve Znojmě na snímku z roku 1961. Vyráběla se zde vstřikovacího zařízení pro vznětové motory. V roce 1992 se rozhodl Motorpal Jihlava závod uzavřít a prodat. Dnes část slouží jako bytový dům
závod nová Gala

NOVÁ GALA. na snímku z roku 1980. Ve znojemském závodu pracovalo na konci 80. let minulého století přes 2000 zaměstnanců. Od roku 1994 zde funguje firma na výrobu kabelových systémů Egston.

Autor: Dalibor Krutiš, Znojemský deník, 28.10.2019, foto: archiv Miloslavy Klimtové.




                                                                 
zpátky úvod