malé logo
Okrašlovací spolek ve Znojmě
os staré Znojmo

P a m ě ť   m í s t a

Panna Marie de Foy v Hlubokých Mašůvkách

Kostel v Mašůvkách
  Panna Marie de Foy v Hlubokých Mašůvkách

                                                     

Hlavním poutním místem Znojemska se staly Hluboké Mašůvky, 8 km severně od Znojma. V poutním kostele „Navštívení P. Marie“ je malá dřevěná soška P. Marie de Foy (foy = víra, franc.). Soška je z dubového dřeva, výšky jen 13 cm, s podstavcem 20 cm, je kopií sošky nalezené ve Foy v Belgii v r. 1609.                                                                                                                                                                                
V tomto roce uvnitř starého dubu, ze kterého chtěl lodník zhotovit loďku, nalezl tesař sošku se starou rezavou mřížkou a s pramínkem vlasů, jako osobním zasvěcením neznámé osoby.

Umístil ji na jiný dub a lidé se k ní přicházeli modlit. Brzy se začaly šířit zprávy o zázracích Panny Marie de Foy. Z poraženého dubu byly zhotoveny další sošky, které se tak dostaly do celého katolického světa. Jednu z nich měl v držení i slavný obránce Brna před Švédy, polní maršálek Jean-Louis Raduit de Souches (1608-1682), který za své zásluhy dostal jevišovické panství.  V dobách obrany Brna (1645) i v jiných bitvách třicetileté války ji nosil na prsou pod svým brněním.                                    
V HL. Mašůvkách se nacházela již dříve „Svatá studna“ s pramenem „Svatoňovcem“ a uzdravující vodou.
Jistý nemocný malíř ze Znojma byl ve snu vybídnut, aby k léčivému prameni putoval. S velkými obtížemi se vydal do Mašůvek, ale když se po modlitbě vody napil, cítil se tak zotavený, že zpáteční cestu vykonal be obtíží. Z vděčnosti namaloval obraz „Očekávání narození Páně“ a věnoval ho kapličce. Maršál de Souches, jako mariánský ctitel zde nechal vystavět zděný kostelík ke cti a chvále P. Marie de Foy.
Žil u něj poustevník, až v r. 1744 zde loučtí premonstráti zřídili faru.                          

Poutní místo obdrželo plnomocné odpustky, ale v době josefinismu bylo zapomenuto. Od r. 1860 dochází opět k jejímu rozkvětu, byla vybudována Kalvárie s křížovou cestou, věž kostela a po 2. svět. válce se P. Josef Parma  zasloužil o další rozkvět poutního místa, obnovil křížovou cestu a dokonce po r. 1948 podstatně rozšířil kostel. Podařilo se to jen díky tomu, že se z mládí znal s Klementem Gottwaldem. Pak ale byly poutě znovu zakázany komunistickým režimem. Obnoveny byly až v r. 1990 P. Jindřichem Bartošem. Dnes jsou Hl. Mašůvky duchovním centrem celého Znojemska. Hlavní pouť se koná první sobotu a neděli v červenci, po svátku Navštívení P. Marie. 
                                        
V kapli sv. Anny, při vstupu do areálu, jsou odložené berle uzdraveného chorého a poutní křížky od dalších uzdravených poutníků. Konají se i mimořádné měsíční pouti před prvním pátkem v měsíci. Areál poutního místa je dosti rozsáhlý, s lurdskou jeskyní, Božím hrobem poblíž Kalvárie, množstvím soch a stále se rozšiřuje a upravuje.


L.Černošek, 2017

         

zpátky další