malé logo
Okrašlovací spolek ve Znojmě
os staré Znojmo

P a m ě ť   m í s t a

Milostný obraz Panny Marie, Matky dobré rady

Kostel s. Kříže
oltář kostela sv.Kříže Milostný obraz Panny Marie, Matky dobré rady

                                                     

Z kostela sv. Mikuláše byl naopak odnesen obraz P. Marie Matky dobré rady. Jednou ho zde hledal nějaký starý muž s tím, že jeho rodina ho kdysi kostelu věnovala. P. Jindřich Bartoš ho v r. 1994 přenesl do opraveného kostela sv. Jana Křtitele na Masarykově náměstí a umístil ho do mělkého výklenku na boční oltář. Jedná se o kopii z italského Genezzana, města asi 60 km východně od Říma. Zde při nové stavbě kostela řádu Augustiniánů se 25. dubna 1467, během poledne, když byli dělnici na obědě, objevila náhle na zdi freska P. Marie s Ježíškem, vel. 40x45 cm, která tam dříve nebyla. Během následujících 3 měsíců zde došlo ke 159 zázračným událostem. Obraz sem byl zázračně přenesen z kostela ve městě Scutari v Albánii, neboť tam právě vpadli Turci a chtěli kostel zničit. To později potvrdili i dva albánští poutníci, kteří se vydali obraz hledat a vedeni Duchem svatým, který vedl obraz před nimi, ho nalezli právě v Genezzanu. Proto se zde P. Maria nazývá také Matkou Albánie.
Pro velký příliv poutníků byl kostel v Genezzanu zvětšen a zeď s freskou se ocitla na boční straně nového kostela. Na výzdobě zde pracoval i slavný sochař Gianlorenzo Bernini, který vytvořil z carrarského mramoru pažení před hlavním oltářem.
Svátek Matky dobré rady se slaví 26. dubna, a i ve Znojmě je velmi oblíbený. Lístečky s děkovnou modlitbou, natištěné P. Bartošem byly rozebrány mezi prvními, chystá se dotisk. Znojemský obraz má ve spodní části německý nápis, potvrzující, že se jedná o Matku Dobré rady. Je vytvořen podle jednoho z typů východních ikon, tzv. Něžně milující Ježíšek se dotýká Mariiny tváře  jako by jí šeptal do ucha „dobrou radu“.
Historie vzdáleně připomíná i zázračný obraz P. Marie s Ježíškem, namalovaný v 17. stol. na omítce vnější zdi poutního kostela Narození P. Marie v Přibyslavicích u Okříšek na okrese Třebíč. Ačkoliv byl několikrát přebílen, vždy se znovu a znovu objevil. Současně jsou Přibyslavice hlavním poutním místem třebíčského okresu.



L.Černošek, 2017

         

zpátky další