malé logo
Okrašlovací spolek ve Znojmě
os staré Znojmo

P a m ě ť   m í s t a

       


9. 10. 1938 – obsazení Znojma německou armádou – 80 let

             


Po podpisu Mnichovské dohody 29. 9. a 30. 9. 1938 došlo k odtržení pohraničních oblastí ČSR, tzv. Sudet, oblastí, kde žilo více než 50 procent německého obyvatelstva. Postiženo bylo také Znojemsko, které se stalo součástí Německé Říše. Bylo vtěleno do regiónu  „Gau Niederdonau“, který patřil k „Ostmark“, bývalému Rakousku, které po anšlusu z 12. – 13. března 1938 přestalo existovat.


6. října 1938 odpoledne odevzdal český starosta Znojma Valentin Skurský správu města dr. E. Haasemu, německému prvnímu náměstkovi. V neděli 9. října 1938 obsadila německá armáda bez jediného výstřelu město Znojmo. Byla znojemskými Němci nadšeně vítána, ve městě vlály prapory s hákovými kříži. Do Znojma přijely dvě kolony vojska, jedna od Hatí, druhá od Hnanic, spojily se u Oblekovic a pokračovaly nahoru do Znojma. S nimi přijelo i gestapo, které obsadilo Marešovu vilu. Bývalý český starosta už před tím uprchl do vnitrozemí na Vysočinu. Na oslavu vyzváněly všechny kostelní zvony a na Mariánském náměstí začali Němci v polních kuchyních vyvařovat „eintopf“. Vojáci převzali Štefánikovy kasárna, nový hraniční přechod do „druhé republiky“ byl zřízen před Příměticemi.

Dolní náměstí bylo hned 11. října přejmenováno na „Adolf Hitler Platz“, Horní náměstí na „Konrad Henlein Platz“. 26. října 1938 přijel do Znojma Hitler, aby osobně pozdravil znojemské Němce, pronesl projev na Dolním (nyní již Hitlerově) náměstí a podepsal se do znojemské pamětní knihy. Na Znojemsku bylo zabráno celkem 97 obcí se 104 405 obyvateli.


okupace 1938

 

Lubomír Černošek, září 2018.

zpátky úvod