malé logo
Okrašlovací spolek ve Znojmě


P a m ě ť   m í s t a

                            os staré Znojmo

    

Pěvecké sdružení Vítězslav Novák,
založeno 27. 10. 1920.
 
PSVN
PSVN
   
V roce 1920 se stal ředitelem městské hudební školy Albert Pek. Přejal při tom také „Znojemský pěvecký odbor“, založený již roku 1884 tehdejším ředitelem znojemské hudební školy (Städtische Musikschule) Heinrichem Fibym.

Dne 27. 10. 1920 vystoupily ženský i mužský sbor společně, proto se hledal nový název tohoto smíšeného pěveckého sboru. Jeho členové oslovili hudebního skladatele Vítězslava Nováka, který byl velkým milovníkem Podyjí a navrhli použít jeho jméno v názvu znojemského sboru. Skladatel tuto nabídku s potěšením přijal. Sbor sklízel úspěchy při různých vystoupeních a stále se rozrůstal.

Po 2. světové válce se dirigentem sboru stal Karel Urbánek, po něm Otakar Schulz. Od roku 1959 pak mnoho let obětavě řídil „Pěvecké sdružení Vítězslav Novák“ Josef Nechvátal, kterého si mnozí Znojmáci dobře pamatují. Sbor existuje dosud a pořádá koncerty ve Znojmě i na jiných místech. Jeho současným kapelníkem je Jan Svoboda.

Protože „Nováci“ nemohli své stoleté výročí založení oslavit kvůli epidemii Covidu před dvěma lety, měli slavnostní koncert až  v neděli 6. 11. 2022 v „Centru Louka“ ve Znojmě.


   
 Text: Lubomír Čenošek, listopad 2022
  Foto:  archiv PSVN

zpátky úvod