malé logo
Okrašlovací spolek ve Znojmě
os staré Znojmo

P a m ě ť   m í s t a   

Návrh na vyhlášení stromů za památné


Městský úřad Znojmo
odbor životního prostředí
Ing. Boris Dostál
vedoucí oddělení ochrany přírody, odpadů a ovzduší

  

Vážený pane vedoucí,

na základě platného zákona o ochraně přírody a krajiny se na Vás obracím jako na kompetentní orgán státní správy (pověřený obecní úřad) s návrhem k vyhlášení dvou stromů na území města Znojma za památné stromy.

Jedná se o stoletou lípu a stoletý dub (kultivar nutno odborně upřesnit) rostoucí v areálu louckého kláštera, v jihovýchodním nároží pozemku parc. č. 23 k. ú. Znojmo-Louka, nejblíže je to k ulici Klášterní a Aninská – viz přiložený zákres do mapky a fotodokumentace.

Odůvodnění: V rámci historického výzkumu k regionálním dějinám Znojemska v době první světové války se mi podařilo zjistit okolnosti zasázení těchto stromů. Jak nás zpravuje novinový článek, stromy byly zasázeny 18. 8. 1916 v rámci oslav 86. narozenin rakouského císaře, českého krále a moravského markraběte Františka Josefa I. V louckém klášteře se před první světovou válkou nacházela vojenská kasárna, nicméně od září 1914 celý komplex budov sloužil jako c. a k. II. záložní lazaret, kde se léčily zejména infekční choroby vojáků nasazených na válečných frontách. Aktu vysázení předcházela bohoslužba za císařpána pro pacienty od 9 hodin pod otevřeným nebem na prostranství před barokním konventem (současná parcela č. 23). Mši sloužil polní kurát Folk. Velitel lazaretu a plukovní lékař Dr. Brunner poté pronesl slavnostní proslov, načež se účastníci přesunuli na bastion u jihovýchodního nároží prostranství, odkud byl „krásný výhled na Starý Šaldorf a koryto řeky Dyje“(dnes panelová zástavba sídliště Dukelských bojovníků). Z popudu velitele sanitního oddělení nadporučíka Leopolda Reitera zde byl vybudován a odhalen pamětní kámen. Jeho autorem byl svobodník Eduard Přikryl, vedoucí oddělení správy budov, v civilu povoláním stavitel. Obvodová zídka bastionu byla doplněna o kamennou lavici, vytvářející půlkruh. Uprostřed se nacházel 260 cm vysoký komolý hranol z umělého kamene, korunovaný dutou kovovou kopulí, v níž bývala uložena kazeta s historickými a stavebními daty o vojenském lazaretu. Před rondelem byl upraven kruhový květinový záhon a zasazen pamětní válečný dub. Všechny práce provedli váleční rekonvalescenti, finanční náklady pokryla sbírka mezi pacienty a personálem lazaretu. Na pamětní desce na komolém hranolu stálo: „Allen, die hier starben und litten, Allen, die hier wirkten und heilten, Ein Mal der Nächstenliebe und Dankbarkeit (Všem, co zde zemřeli a trpěli, všem, co zde působili a léčili, pomník lásky k bližnímu a vděčnosti).“ Odpoledne se pak neslo ve znamení oslav a her v prostoru cvičiště (dnes plovárna). K poslechu hrála špitální kapela pana Kříže a šramlkvartet 99. pluku. Oslavu okolo 18. hodiny předčasně ukončil silný déšť. (Použitý pramen: Znaimer Wochenblatt 23. 8. 1916, str. 2.)

 
Jak lze ověřit na místě samém, kamenná lavice do půlkruhu se dochovala, včetně dutého komolého hranolu, jemně zdobeného ornamenty válečných křížů a dubového listí. Kovová kupole na vrcholu s kazetou s dokumenty však chybí. Pro náš účel je však podstatné, že zasazený dub tu stále je a přečkal všechny turbulence 20. století. A co je ještě zajímavější, článek v německém tisku nezmiňuje, že by v sousedství byl zasazen ještě druhý strom. Je to lípa. Protože stáří obou stromů vypadá shodné, jedná se tedy nejspíše u původní úmysl autorů. Dub a lípa představují dva zemské národy tehdejšího Moravského markrabství coby jedné z korunních zemí podunajského mocnářství a nesou jasné svědectví, jedno z posledních, o soužití obou národů v jedné zemi v klidu a pokoji. Z toho důvodu považuji zákonnou ochranu těchto stromů za důvodnou.

 Předem děkuji za projednání a zvážení mého návrhu.

S pozdravem

PhDr. Jiří Kacetl
historik a zastupitel města Znojma, člen Okrašlovacího spolku ve Znojmě
Pasteurova 3, 669 02 Znojmo
tel. 604 677822

 

Na vědomí: PhDr. Kozdas, Mgr. Čižmář, odborní garanti NPÚ Brno 



Návrh na vyhlášení stromů za památné
Pamatné stromy - návrh
Návrh na vyhlášení stromů za památné


Návrh na vyhlášení stromů za památné katastr
Parcela. č. 23 k. ú. Znojmo-Louka



 

zpátky úvod