malé logo
Okrašlovací spolek ve Znojmě
os staré Znojmo

O    "p a m ě t i    m í s t a"    p í š í    v    n o v i n á c h

200 let bitvy u Znojma (1809 - 2009)


1809 - 2009  -  výstava

Dvousté výročí. Hrdinství a marnost polopozamenuté války je název výstavy, kterou si návštěvníci mohou přijít prohlédnout do Domu umění na Masarykově náměstí ve Znojmě od středy čtyřiadvacáteho června. "Desátého a jednáctého července 1809 se uskutečnila na území dnešního Znojma rozsáhlá bitva mezi vojsky rakouského císaře a českého krále Františka I. a "Velkou německou armádou" francouzského císaře Napoleona I. a jeho spojenců, "informoval kurátor výstavy Jiří Kacetl. O příčinách, přípravách, průběhu a následcích této polozapomenuté války, jež byla právě u Znojma zakončena, bude textem, obrazy i autentickými dobovými předměty výstava vypovídat



Sylva Palačková
Znojemský deník 26.6.2009


ZNOJMO (chaf). Dvě stě let museli čekat na důstojný pohřební obřad padlí francouzští vojáci, kteří byli narychlo pohřbeni při bitvě u Znojma, která se odehrála ve dnech 10. a 11. července 1809. Jejich ostatky se našli při výstavbě Intersparu a po důkladném archeologickém i antropologickém průzkumu byly zásluhou členů znojemského Klubu vojenské historie slavnostně uloženy do hrobu ve vojenské části hřbitova v Louce.

hromadný hrob Louka-Léry

Zazněla jim k tomu i čestná salva. Předseda znojemského KVH Jiří Mucha na jejich rakve nasypal prsť hlíny z jejich domoviny včetně prachu z Napoleonova rodného domu. „Nevím, jestli by zrovna toto uvítali, možná by mohli Napole-onovi vyčítat svoji smrt, ale na druhou stranu služba v armádě vysvobozovala mladé muže od dřiny na poli a v armádě mohli vést poměrně zábavný život," konstatoval Jiří Mucha. Bohužel právě Napoleonovi vojáci, jejichž životy skončily u Znojma, příliš toho zábavného vojenského života neužili. Vesměs se totiž jednalo o mladíčky. „Antropologický výzkum ukázal, že se jednalo většinou o chlapce ve věku šestnáct až osmnáct let, někteří byli i mladší. To svědčí, že ve Francii roku 1809 už byly vyčerpány zdroje dospělých mužů, a tak museli do armády nastupovat tito mladíci. Zároveň průzkum ukázal, že jejich ostatky jevily známky nadměrného opotřebení, se kterým se setkáváme většinou jen u starých lidí. To svědčí o častých namáhavých dlouhých pochodech," uvedl archeolog Jaromír Kovárník, který vedl výzkum nalezených hrobů. Ty byly svým způsobem ojedinělé. „Poprvé jsme objevili hroby prakticky  přímo na bitevním poli, a mohli jsme se dozvědět o tomto způsobu pohřbívání. Podobné nálezy jsme dříve neměli ani například ze Slavkova. Zjistili jsme, že mrtví vojáci byli pohřbíváni do poměrně malých hrobů velmi natěsno. V hrobu o rozměrech jeden krát dva metry bylo třeba deset těl: nejvíce jsme jich v jednom hrobě napočítali čtrnáct," dodal Jaromír Kovárník. Přestože hroby byly poměrně chudé na výbavu, přece jen se v nich jeden poklad našel. Mince z doby Ludvíka XV. „V době napoleonských válek už neplatila, ale byla to poměrně cenná mince. Zřejmě ji někdo nosil u sebe jako památku, kterou dostal třeba od rodičů. Musel ji mít asi zašitou mezi  látkou, takže mu ji nikdo nesebral," dodal archeolog. Vedle dvaapadesáti mužských koster se v hrobech našla také jedna ženská. S největší pravděpodobností patřila markytánce.

Slavnostní piětní akt byl jen jednou ze série akcí, které se ve Znojmě a Dobšicích k výročí bitvy konají. Ve znojemském Domě umění byla například zahájena výstava 200 let od bitvy u Znojma - hrdinství a marnost polozapomenuté války, která vedle historických artefaktů, vážících se k napoleonským válkám, také na informačních panelech líčí zajímavě a v širších souvislostech vývoj, který vedl k bitvě u Znojma.

výstava v jmm
Napoleonská výstava v Domě umění stojí za zhlédnutí.

FOTO: František Střecha

Znojemský týden  29.6.2009


                                                                 
zpátky úvod