malé logo 

os ve Znojmě

10 let od odhalení Vrbkova kamene na Kraví hoře
28. září 2015

Rodák z Uherského Hradiště Anton (*17.5.1860) natrvalo zakotvil ve Znojmě a sám se zde našel  jako vlastivědný badatel a zakladatel znojemského muzea. Když odcházel do důchodu, jeho příznivci mu na nejvyšším bodě, uprostřed jeho oblíbeného vřesoviště na Kraví hoře umístnili pamětní kámen s nápisem „Dem Heimatforscher dr. Vrbka – die Heimat – 1925“. Ani odolný kámen však nepřežije všechno. Po 2. Světové válce ho jako cvičný terč rozstříleli vojáci ze znojemských kasáren, kteří zde měli cvičiště. Znojmo na dlouhá léta zapomnělo i na Antona Vrbku.
Ale v roce 2005 se věci ujal Okrašlovací spolek a tehdy jeho nový člen ing. Karel Fiala zorganizoval a zaplatil umístnění nového „Vrbkova kamene“ na vřesovišti Kraví hory, jen o něco níže, na místě, kde je pěkný výhled na Znojmo.  28.října 2005, v den vzniku ČSR se zde konalo setkání občanů a kámen požehnal premonstrátský kněz z Louky P. Marián Husek. Zpívala se i československá hymna. V roce 2007 vydal spolek pohlednici Vrbkova kamene – fotografem byl dnes již zesnulý Pavel Matyasko.

Roky skutečně ubíhají rychle. Letos – po deseti letech – jsme setkání u pamětního kamene zopakovali –  jen o měsíc dříve  na sv. Václava 28. Září 2015. Tento den se totiž také stal státním svátkem: slavíme „Den české státnosti“. Poblíž kamene byl umístněn nový informační panel a naše lavičky. Počasí velmi přálo a sešlo se zde kolem třicítky lidí. Nezapomnělo se ani na občerstvení, na housle zahrál Jiří Ludvík, rozdávaly se pohlednice Vrbkova kamene i publikace „Deset obrázků z Kraví hory u Znojma“ a četl se   z ní úryvek.

Během těch deseti let někteří členové spolku a další známí zemřeli, připomenuli jsme si je na staré kolektivní  fotce. Letos jsme udělali podobnou. Kolik se  nás zde sejde po dalších deseti letech?  
        
Co všechno se mezitím změní?

Vrbkův kámen - 2005
Oslava 2005
Vrbkův kámen - 2015
Oslava 2015


Dr. L. Černošek, říjen 2015


Odkazy:

28. říjen 2005
tisková zpráva  a  obrázky z odhalení pamětního kamene

Kniha „Deset obrázků z Kraví hory  u Znojma“  - vydání publikace  a  obrázky z prezentace knihy

Vydání pohlednice s Vrbkovým kamenem -   pohlednice  Pavla Matyaska z 2009

70 let od úmrtí A. Vrbky  (1939) - A.Vrbka:1860-1939 -_70 let_od úmrtí  a  obrázky ze vzpomínky na A.Vrbku
 
28. září 2015  -  




zpátky úvod