malé logo
Okrašlovací spolek ve Znojmě
os staré Znojmo

P a m ě ť   m í s t a

Božická historie: Jak se z arboreta stala drůbežárna


V květnu roku 1950 bylo navždy rozhodnuto o osudu téměř hektarové botanické zahrady s vzácnými a exotickými rostlinami a stromy přivezenými bývalým majitel dvojdomku č. 9-10 prelátem Maxem Mayerem z jeho zahraničních cest na počátku 20. století.

Max Mayer - vila Thanovo

Bývalé Thavonovo


V tzv. arboretu neboli botanické zahradě byly k vidění cizokrajné rostliny, květiny a stromy z celého světa. Před mrazem byla řada z nich chráněna ve skleníku. Na zahradě se též nacházely  tři altánky sloužící k posezení a odpočinku.

Přečtěme si, co se stalo na jaře roku 1950.

Na druhém zasedání nové Rady MNV Božice  byla projednávána žádost JZD Božice o pronájem budov č. 9-10 a přilehlé botanické zahrady.

JZD ve své žádosti o nájmu č. 9-10 uvádí jako důvod nedostatečné využití budovy i parku, který by JZD potřebovalo pro výběh kuřat, které se tísní v maličkém dvorku.
MNV obdržel prostřednictvím nynějšího nájemce J. Župky telegram, ve kterém majitelka pí Thavonová uvádí, že každé jednání o jejím majetku musí býti vedeno přes konzulát.
Přítomný Jan Župka prohlašuje, že je ochoten se vzdáti nájmu nad č. 9-10, bude-li zproštěn závazků, které jsou ve smlouvě s pí Tafonovou, rakouskou příslušnicí, jemu kladeny.
S. Župka prohlašuje, že jej mrzí, že se něco jednalo za jeho zády, když byl členem JZD a ještě vysvětluje, že nemá dva domy, jak je v žádosti JZD uvedeno, nýbrž dvě zbořeniska.

Členové rady dodávají, že okresem (Mikulov) i poslancem Doubkem je JZD informováno o tom, že MNV (Božice) je kompetentní pronajímati cizí majetek sám.

Dále informují o právech majitelů rakouské příslušnosti, kteří mají právo věděti, co se s jejich majetkem děje.

S.předseda dal návrh doporučení k žádosti JZD (Božice), zaručí-li se hraditi škody způsobené na majetku a další ponechává na projednání JZD s majitelkou (Markétou von Thavon). Doporučuje přehrazení parku na drůbežárnu. Návrh byl jednohlasně schválen.

protokol schůze MNV Božice
             
Vybráno ze Zápisu č. 2  ze schůze MNV dne 9. května.1950.

P.S. Po sloučení obcí Božice a České Křídlovice k 1.1.1951 a následnému přečíslování měly budovy č. 9-10 čísla 94 a 95.



Prelátova zahrada 1953
1953
Prelátova zahrada dnes
2016
Prelátova zahrada

Mgr. Ladislav Neverkla, sobota 8. října 2016
Fotografie a obrázek z archivu ProBožice


                                                                 
zpátky úvod